Doorlichting onderwijs noodzakelijk

Minister van Onderwijs Armando ‘Rudy’ Lampe laat het hele onderwijssysteem doorlichten, zodat Aruba aanspraak kan maken op de financiële hulp van Nederland. Onderwijs is één van de prioriteiten in het landenpakket dat Aruba met Nederland is overeengekomen in ruil voor de financiële steun.

,,We zijn in het vierlandenoverleg overeengekomen dat op 15 januari het plan van aanpak hiervoor klaar is”, aldus de bewindsman.

Het overleg tussen de landen in het koninkrijk had vorige week plaats. Hoog op de agenda stond het rapport van de Nederlandse ombudsman over obstakels die Caribische studenten ervaren als ze in Nederland gaan studeren. Veel van hen halen geen diploma, maar blijven met een hoge studieschuld zitten. De jongeren zijn dus onvoldoende voorbereid op hun vervolgstudie, wat leidt tot twijfels aan de effectiviteit van het Arubaanse onderwijs.

Er gaat wel heel veel geld om in het onderwijs, wat Lampe doet twijfelen aan de efficientie van die bestedingen. De minister zegt dat sinds zijn aantreden behoorlijk wat misstanden aan het licht zijn gekomen, zoals omvangrijke fraudes bij EPB (lager beroepsonderwijs), Enseñansa pa Empleo (onderwijs voor werkenden) en Openbare Avondleergangen Aruba (volwassen beroepsonderwijs) die nog in onderzoek zijn.
Ook is door schoolbesturen gerommeld met subsidies. Zoals bij het grootste schoolbestuur Stichting Katholiek Onderwijs Aruba (SKOA), dat volgens de minister ten minste voor 8,1 miljoen gulden (3,7 miljoen euro) onterecht aan subsidies heeft uitgegeven. Hij baseert zich hierbij op een rapport van de Centrale Accountantsdienst. ,,Er was geen financiële controle vanuit de onderwijsdirectie op de subsidieverstrekking aan schoolbesturen. Dat wordt nu rechtgetrokken”, zegt de minister, die daarmee erkent dat zijn eigen departement ook flinke steken heeft laten vallen. ,,Alle schoolbesturen krijgen nu een strikte controle op hun financiën”, zo belooft hij.