Goedgedrag legt functie neer

Oud-gouverneur van Curaçao en voorzitter van de Arubaanse Raad van Advies Frits Goedgedrag is afgetreden als voorzitter van de dialooggroep slavernijverleden, een adviescollege voor de Nederlandse regering. Goedgedrag vindt dat hij vanwege de coronapandemie nu niet van Aruba naar Nederland kan reizen.

,,Een zo belangrijk onderwerp als de dialoog slavernijverleden verdient naar zijn mening een voorzitter die fysiek in Nederland aanwezig kan zijn en zich op die manier ten volle voor dit onderwerp kan inzetten”, schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met spijt en begrip aan de Tweede Kamer.

De dialooggroep houdt de komende tijd in verschillende maatschappelijke sectoren, zoals bijvoorbeeld cultuur, sport en bedrijfsleven, gesprekstafels over het Nederlandse slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving. Het doel van de gesprekken is gericht op verbinding en een bredere erkenning van dit gedeelde verleden.

Dagmar Oudshoorn is voorgedragen als opvolger van Goedgedrag. De Nederlandse ministerraad heeft daarmee ingestemd. Goedgedrag blijft op afstand actief betrokken bij het werk van de dialooggroep indien daar behoefte aan is, aldus de minister, die blij is dat met de nieuwe voorzitter. ,,Het organiseren en uitvoeren van een dialoog in maatschappelijke sectoren ten tijde van het coronavirus en de daarmee samenhangende maatregelen is een uitdaging.”