Discussie rond werksters op scholen

Vakbond SEPPA zet zich in voor de arbeidsvoorwaarden van de mensen die zich dagelijks inzetten om scholen schoon te maken. Omdat de overheid niet de volledige kosten vergoed, dreigen er ontslagen.

In het verleden waren de werksters in dienst van de overheid en kregen ze betaald volgens de regels voor overheidsdienaren. In die tijd betaalde de overheid de salarissen via salarissubsidie. Dat veranderde toen in 2015 besloten werd het hele subsidiestelsel te veranderen en gesubsidieerde instellingen voortaan via een lumpsumregeling te financieren. Daarbij werd de suggestie gedaan om het relatief dure schoonmaakpersoneel te vervangen door van een schoonmaakbedrijf ingehuurde krachten. De overheid zag daarbij wel over het hoofd dat mensen niet zomaar ontslagen mogen worden. Veel schoonmaakpersoneel werd daarom door de schoolbesturen in dienst gehouden tegen het oude salaris, waar onvoldoende subsidie tegenover staat. 

De huidige minister van Onderwijs, Rudy Lampe is bezig met een doorlichting van het onderwijs om na te gaan of alles volgens de wet- en regelgeving gebeurt. Bij het katholieke schoolbestuur SKOA bleek volgens de bewindsman dat er kosten waren opgevoerd die niet voor subsidie in aanmerking komen en hij eiste het geld meteen terug. Het zou gaan om salariscomponenten als voorjaars- en najaarspremies van het schoonmaakpersoneel. SKOA heeft geen geld om de regering terug te betalen en dreigt nu personeel te moeten ontslaan.

SEPPA strijdt al jaren tegen de in de ogen van voorzitter Magaly Brito onrechtvaardige situatie. Al in 2014 kwam er een rangenstelsel tot stand voor het schoonmaakpersoneel van gesubsidieerde stichtingen. SKOA zou haar werksters volgens deze normen hebben betaald, maar werd door de minister op haar vingers getikt.

In een onlangs gehouden rechtszaak over de kwestie heeft SKOA geen gelijk gekregen, maar vecht de juridische strijd uit via een bodemprocedure.

De onderwijsorganisatie ziet geen andere oplossing dan werksters te ontslaan, maar zit dan met vuile scholen. SEPPA komt op voor de rechten van de werksters.