Zorgen over de zorg

Vertegenwoordigers van een groot aantal zorgverleners hebben hun bezorgdheid over de drastische bezuinigingen op de zorg, deze week gedeeld met het Parlement. Ze menen dat bezuinigingen van 60 miljoen florin per jaar gewoonweg teveel is. 

,,Dat heeft effecten op de kwaliteit van de zorg en daarmee gevolgen voor het toerisme. Als er een beeld ontstaat dat de gezondheidzorg op Aruba niet goed is, zullen veel toeristen Aruba mijden uit angst dat ze hier ziek worden.” 

Ziekhuisdirecteur Jacco Vroegop verwacht dat er mensen onnodig zullen sterven, als de bezuinigingen op deze manier doorgaan. Joel Ranjherc van IMSAN sluit zich daarbij aan. ,,Zoveel geld bezuinigen heeft gevolgen voor de kwaliteit van de zorg. De zorgvraag is al zo gestegen door Covid-19 en de bevolking vergrijst, dus de zorg wordt alleen maar duurder. Er zou dus juist geld bij moeten.”

De bezuinigingen, die ook medisch specialisten hard raken, staan haaks op het beleid om zoveel mogelijk patiënten lokaal te kunnen behandelen. ,,Dan moeten we dus wel die zorg kunnen bieden. Momenteel zien we dat de pandemie mensen niet alleen economisch raakt, maar dat ze werk en inkomen kwijtraken en daardoor letterlijk ziek worden. In deze omstandigheden is korten op de zorg onverantwoord”, zegt Babet Latour, vertegenwoordiger van de specialisten die in dienst van het ziekenhuis zijn. ,,Aruba heeft nu zorg van goede kwaliteit, maar dat kunnen we zo niet volhouden. Bepaalde specialismen hebben we gewoon nodig, zoals kinderartsen voor te vroeg geboren baby’s. Zonder geld gaan we die mensen verliezen. Aruba is een eiland met een ziekenhuis. Je kunt niet een patiënt in een ambulance stoppen en naar een ander ziekenhuis brengen voor specialistische hulp.”