Alleen visums voor essentiële reizen

Venezolanen hebben sinds 15 januari 2021 een visum nodig om Aruba binnen te komen. Nu de grenzen met Venezuela nog steeds gesloten zijn, geldt dat er alleen visums worden verstrekt voor essentiële reizen. Onder essentiële reizen wordt verstaan de reis naar Aruba van een persoon die is toegelaten tot Aruba en op het eiland komt wonen.

Reizen van personen die komen voor een conferentie, vergadering of expositie, zakelijke reizigers en personen die onroerend goed bezitten op Aruba vallen ook onder de essentiële reizen. Uitzonderingen op de visumverplichting gelden voor reizigers in transit, cruisepassgiers, mensen met een verblijfsvergunning voor het Koninkrijk der Nederlanden, de Verenigde Staten, Canada, landen uit het Schengengebied, Engeland of Ierland en mensen die een visum voor de Schengenlanden Venezolaanse paspoorthouders dienen in Venezuela bij de externe dienstverlener VFS Global in Caracas, een Caribisch visum aan te vragen om naar de Caribische delen van het Koninkrijk, waaronder Aruba, af te reizen, meldt de regering in een verklaring.

Venezolaanse paspoorthouders die zich buiten Venezuela bevinden, kunnen afhankelijk van hun locatie, een visumaanvraag bij een Koninkrijksambassade of bij een vestiging van VSF Global doen. In verband met de COVID-19 pandemie heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken enkele maatregelen getroffen die gevolgen hebben voor de opening en bereikbaarheid van Koninkrijksambassades en -consulaten wereldwijd. Mensen kunnen voorlopig niet zonder afspraak naar de ambassades en consulaten, daarom dienen visumplichtigen tijdelijk Directie Buitenlandse Betrekkingen op Aruba te benaderen met hun verzoek om een afspraak voor een visumaanvraag. Verder dienen reizigers rekening te houden met de inreisbeperkingen als gevolg van COVID-19.