Walk-out bij Elmar: Ze willen meepraten over de korting van 12,6 procent

Vanmiddag om 15.00 uur heeft een groot deel van het personeel van Elmar het werk neergelegd. Ze willen meepraten over de korting van 12,6 procent op hun salaris.

Het zit de werknemers dwars dat de directie unilateraal over de korting heeft besloten. De meeste medewerkers willen best solidair zijn met de mensen die alles kwijt zijn, maar dan moet er wel consensus zijn over de manier waarop het geld wordt ingehouden. Raymond Maduro, voorman van vakbond ALVAST, is voorstander van een wettelijke regeling. Die geldt dan voor alle werknemers van alle staatsbedrijven en daarmee zou de discussie tot het verleden behoren.

Diego de Cuba, van vakbond STA voelt zich geschoffeerd door minister-president Evelyn Wever-Croes. Die riep op tot solidariteit, maar meldde in dezelfde speech dat de salarissen bij de utiliteitsbedrijven hoger zijn dan elders. Volgens De Cuba gaat het hier om het vertrappen van de rechten van werknemers. Hij wil wel eens weten of de regering alles gaat doen wat Nederland vraagt. Hij vindt de hoge salarissen bij Elmar terecht, omdat het om gevaarlijk werk gaat. ,,Het is normaal dat er overlegd wordt bij dit soort zaken en dat gebeurt nu niet.”

De Cuba is ervan overtuigd dat als de werknemers naar de rechter stappen, ze de zaak winnen. ,,Uiteraard gaat de rechter zeggen dat er overleg moet plaatsvinden. Het zit echter dieper. Het lijkt erop dat de loonkosten omlaag moeten, omdat Elmar geen salarissubsidie krijgt. Die dictatuur moet stoppen.”