Virusvarianten meegereisd uit Nederland, Duitsland en Colombia

De personen die eerder deze maand positie werden getest op Covid-19 en, naar nu blijkt, de Britse variant bij zich droegen, blijken die uit Nederland, Duitsland en Colombia te hebben meegebracht. Dat heeft Sharine Koolman, hoofd afdeling Besmettelijke Ziektes van Directie Volksgezondheid bekend gemaakt.

De autoriteiten lieten eerder deze week weten dat op Aruba enkele personen besmet zijn met de Britse variant van Covid-19. Het probleem daarvan is dat het gemuteerde virus veel besmettelijker is dan de originele versie.

Het gaat om vijf besmettingen, drie onder ingezetenen en twee onder niet-ingezetenen. Een deel van het op Aruba afgenomen materiaal is naar Nederland gestuurd voor onderzoek naar het voorkomen van de Britse variant op Aruba. De uitslag daarvan is nu bekend.

Vanwege de besmettelijkheid van de mutatie, dringt Directie Volksgezondheid (DVG) aan op voorzichtigheid. De autoriteiten evalueren de situatie en beslissen in de komende dagen of extra maatregelen nodig zijn. Voorlopig wordt aangedrongen op het mijden van sociale contacten en zorgvuldig omgaan met anderen binnen het gezin of op het werk.

Koolman benadrukte dat mutaties in een virus normaal zijn. Momenteel circuleren verschillende versies van Covid-19 die afwijken van de originele. Drie weken geleden liet DVG tien monsters door het RIVM onderzoeken. Geen daarvan bleek een mutatie te zijn. Vorige week werden vijftien monsters opgestuurd en werden vijf besmettingen met de Britse variant vastgesteld.  Om een beeld te krijgen van de eventuele verspreiding van het gemuteerde virus gaan er deze week dertig monsters naar Nederland.