Horeca slaat alarm

De voorzitter van de Aruba Gastronomic Association Jan van Nes, spreekt in een open brief zijn teleurstelling uit over het uitblijven van actie door Glenbert Croes, minister van Sociale Zaken en Arbeid. ,,Al een jaar lang is geen enkele vergadering met belanghebbenden georganiseerd over flexibilisering van de arbeidswetgeving, terwijl dat noodzakelijk is om uit de crisis te komen.”

Van Nes begint zijn brief met de vaststelling dat Aruba een zwaar jaar achter de rug heeft vanwege de coronapandemie. ,,Aangepaste openingstijden, shelter in place, restricties ten aanzien van het aantal gasten, en de terugval van het toerisme hebben ertoe geleid dat talloze restaurants de deuren hebben gesloten en anderen niet eens zijn geopend toen dat weer mocht.” 

De AGA-voorzitter stelt ook vast dat de verantwoordelijke minister niet met de sector heeft vergaderd. ,,Op 6 oktober werd een vergadering bijeen geroepen, maar verder dan het verspreiden van de agenda is het nooit gekomen. Ook op onze verzoeken voor overleg is niet gereageerd. In de tussentijd nemen de conflicten en de uitdagingen toe. Het heeft er veel van weg dat de bewindsman de problemen onder het tapijt veegt en dan hoopt dat ze vanzelf wel verdwijnen.”

De werkgevers in de sector vinden de Arubaanse arbeidswetgeving veel te rigide en eisen flexibilisering. Zo willen ze de mogelijkheid om contracten voor bepaalde tijd af te sluiten, verplichtstelling van pensioen op de pensioengerechtigde leeftijd, flexibele werkuren en de mogelijkheid tot minder werkuren.  

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [167.00 B]

Ook de afbouw van de steunmaatregelen moet volgens Van Nes in overleg. ,,Momenteel is er geen stimulans om mensen die Fase ontvangen, in dienst te nemen. Loonsubsidie krijg je alleen voor mensen die op 15 maart vorig jaar in dienst waren.” Het systeem van baseren van de loonsubsidie op het jaar 2019 voldoet volgens Van Nes niet meer en daar moet iets op gevonden worden. ,,Als het stelsel niet wordt aangepast, sterft de loonsubsidie uit en daarmee de meeste bedrijven die er nu van profiteren.

Er zijn ook knelpunten met het verstrekken van vergunningen. Het beleid is nu dat er geen nieuwe eerste vergunningen verstrekt worden en ook dat vergunningplichtigen alleen verlenging kunnen krijgen na vier vergunningen. In de praktijk betekent dit dat veel procedures in de pipeline zijn stopgezet. ,,Hoe moet dat nu? Deze mensen zijn niet meer verzekerd onder de AZV. En hoe moet een werkgever met het contract omgaan? We mogen geen mensen ontslaan, maar zonder vergunning mogen ze niet werken”, vraagt Van Nes zich af. Hij snapt niet hoe deze mensen, die Aruba moeten verlaten, dat moeten doen, terwijl er nauwelijks vliegtuigen gaan en sommige landen de grenzen hebben gesloten. ,,Zo stimuleert dit beleid het zwart werken.”

Volgens Van Nes worden de problemen alleen maar groter en is overleg dringend.