Premier: ‘Goed bestuur is essentieel’

,,Onze samenleving heeft groot belang bij een slagvaardig, doelmatig en zo efficiënt mogelijk overheidsapparaat. Tot de overheid in bredere zin behoren de ministeries, de uitvoeringsinstanties en diensten, en ook de verzelfstandigde entiteiten die publieke- en semipublieke taken uitvoeren. Te denken valt aan de entiteiten die verantwoordelijk zijn voor de levering van elektriciteit of telecommunicatiediensten, het ophalen van afval, de exploitatie van de (lucht) haven, het bouwen van sociale woningen en het leveren van de gezondheidszorg. Deze entiteiten behoren – afhankelijk van hun (wettelijke) taken en bevoegdheden – tot de publieke- en semipublieke sector. De juridische kaders waarbinnen deze entiteiten opereren kunnen van elkaar verschillen. De gemeenschappelijke deler is dat er een juridische en/of financiële relatie bestaat met het Land. En minstens zo belangrijk: van deze entiteiten wordt verwacht dat zij de aan hen opgedragen taken – zo goed mogelijk – in dienst van de Arubaanse bevolking vervullen. 

Goed bestuur (good (corporate) governance) is een essentiële waarde voor het optimaal functioneren van de entiteiten in de publieke- en semipublieke sector. Het kabinet Wever-Croes heeft de ambitie om de entiteiten in de publieke- en semipublieke sector binnen een zo kort mogelijke tijd zo optimaal mogelijk en volgens internationaal erkende ‘best practices’ van good corporate governance te laten functioneren. 

Daarbij wordt rekening gehouden met de bijzondere Arubaanse omstandigheden, zoals beperkingen in middelen en capaciteit en de kleinschaligheid van de samenleving, en worden stappen gezet naar excellente corporate governance in 2025 en daarna. 

In dit kader is in mei 2020 de Commissie Corporate Governance ingesteld. Deze commissie is belast met de taak om het kabinet te adviseren en te ondersteunen bij de implementatie van een nieuw wettelijk raamwerk voor de corporate governance van de publieke- en semipublieke sector. De Centrale Bank van Aruba heeft als aanzet daartoe een voorstel opgesteld voor een voor de gehele publieke- en semipublieke sector geldende Code Corporate Governance. 

Een belangrijke stap in het traject richting excellente corporate governance en de implementatie van een nieuw raamwerk is het onderzoeken van de huidige stand van zaken binnen de entiteiten in de publieke-en semipublieke sector (een ‘Nulmeting’). Daarbij hoort ook het onderzoeken van de rolopvatting van de bestuurders en commissarissen van de betrokken entiteiten. De Commissie Corporate Governance heeft daarom in opdracht van het kabinet enquêtes verricht en interviews afgenomen met actoren in de corporate governance van verschillende entiteiten in de publieke- en semipublieke sector. Hieruit is een beeld verkregen van de actuele (rol)opvattingen over corporate governance. De resultaten van dit onderzoek zijn neergelegd in de hierbij gepresenteerde nulmeting. 

De nulmeting levert over het algemeen een gematigd positief beeld op met betrekking tot de corporate governance van de entiteiten in zowel de publieke- als de