Spookbetrekking strijdig met openbare orde

De man die acht jaar lang politiek actief geweest is voor oud-minister Otmar Oduber en als dank een aanstelling kreeg op diens ministerie, is terecht door de toenmalige minister Marisol Lopez-Tromp aan de kant geschoven. De rechter acht een dergelijke benoeming in strijd met de openbare orde en het opzeggen van het contract rechtsgeldig.

Lopez-Tromp hield vorig jaar grote schoonmaak op de departementen waar ze verantwoordelijk voor was. Daarbij stuitte ze op contracten van mensen die maandelijks een salaris kregen, maar nooit op het werk kwamen. Ze besloot al deze mensen de laan uit te sturen.

Een van hen besloot een rechtszaak aan te spannen tegen zijn ontslag. De rechter oordeelde dat hijzelf had verklaard dat er geen vacature was voor de functie. De man had de fungerende minister na diens aantreden gevraagd of er binnen het landsbestuur een functie voor hem beschikbaar was. De aangeboden functie hield volgens hem in dat hij controle uitvoerde op de staat van de wegen, de overlast van bomen op de openbare wegen en de bebouwing op uitgegeven erfpachtterreinen. Ongeveer twee keer per week ontving hij concrete instructies van de minister in een gesloten envelop. Op de instructies vermeldde hij dan de uitkomst van de controle en gaf de envelop weer terug.

Volgens de advocaat van het Land is Dienst Openbare Werken met dit soort controles belast en was bij die dienst niet bekend dat de minister daar iemand voor had benoemd. Ook de bevindingen van de controles zijn nooit met DOW gedeeld. 

Andere werknemers van dezelfde afdeling hebben verklaard de man na het vertrek van Oduber nooit meer te hebben gezien. 

De rechter vond het een vreemde zaak dat de man volgens zijn arbeidsovereenkomst in dienst was als liaison-officer, maar heel ander werk verrichtte. Gezien alle omstandigheden achtte het gerecht aannemelijk dat de aanstelling een vorm van politieke patronage was. De man hoefde volgens de rechter geen werk te verrichten, maar kreeg wel ruim 4000 florin per maand uitbetaald. Daarmee is de arbeidsovereenkomst in strijd met de openbare orde en dus nietig. 

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [167.00 B]