Workshop prenten maken

Atelier’89 organiseert in maart een workshop prenten maken. Deze workshop staat onder leiding van Irvin Aguilar.

In deze workshop staat één van de meest fascinerende basisprincipes van de kunst van het prent-maken centraal, de reliëfdrukkunst. In de praktijk betekent dit het maken van een origineel beeld op een plaat of matrix en dit overbrengen naar een ander oppervlak. Dat kan bijvoorbeeld papier zijn of stof. Deze vorm van drukkunst kent een lange traditie en daarom ook oneindig veel mogelijkheden. 

Zo kan de drager van het origineel uit allerlei verschillende materialen bestaan. In deze workshop komen daarom traditionele methodes aan bod, zoals de linosnede en het gebruik van houtblokken, maar ook hedendaagse experimentele technieken.

Het mooie van dat dit proces is natuurlijk ook dat het kan worden herhaald. Het is een democratische manier van kunst maken. Er kunnen meerdere exemplaren van één artistieke uiting worden gefabriceerd. Maar door het handmatige afdrukken zullen deze toch allemaal net iets anders en persoonlijk zijn.

Samen met meester printmaker Irvin Aquilar gaan de cursisten met gutsen en messen en andere gereedschappen leren een goede matrix te maken uit diverse soorten materiaal. Vervolgens gaan ze hiermee aan het drukken van bijvoorbeeld affiches of T-shirts of juist die ene unieke prent.

Het uiteindelijke doel is om met elkaar een tentoonstelling te maken van al deze multidisciplinaire drukwerken.

Aguilar komt van origine uit Mexico, maar woont en werkt op Aruba.  Hij heeft een lange ervaring en opleiding in het maken van prenten en beheerst tal van uiteenlopende graveertechnieken. Hij werkt zowel met traditionele Mexicaanse houtsnede als met droge naald en lithografie of stencils. Drukwerk van Irvin is te zien geweest in tentoonstellingen door heel Mexico en daarbuiten.

Irvin is ook bekend door zijn grote muurschilderingen die hij op Aruba bijvoorbeeld maakte in samenwerking met Stichting Rancho, met Artfame Studio & Project Space en voor Caribbean Linked. 

De workshop begint op 8 maart en duurt drie weken. Er wordt van maandag tot en met donderdag le gegeven tussen 18.30 en 21.30 uur. Inschrijven voor de workshop staat open voor personen vanaf twaalf jaar en kan via e-mail [email protected] of telefoon 5885776/5654613.