Rechter buigt zich over inhouding op salarissen

De rechter bepaalt op 10 maart of de overheid als (indirecte) werkgever gerechtigd is om 12,6 procent in te houden op de salarissen van het personeel. Gisteren diende de rechtszaak die een deel van het personeel van Water- en Energiebedrijf WEB heeft aangespannen tegen de directie.

Drie uur lang lieten de partijen hun standpunten horen. Vakbond SIWA spande de zaak aan, omdat de directie alleen met hen wilde praten over de invulling van de inhouding, maar niet over de inhouding zelf. Volgens de directie moeten ze dat doen van de regering en kunnen ze dus niet anders.

De vakbond betoogde dat arbeidsvoorwaarden in onderling overleg tot stand komen en niet eenzijdig kunnen worden veranderd. Vanwege de coronacrisis is het personeel acht maanden stilzwijgend akkoord gegaan, maar eist nu haar rechten op. SIWA vindt ook dat de regering niets te vertellen heeft over WEB, omdat het geen gesubsidieerd bedrijf is en de overheid er geen eigenaar van
is.

Namens de directie werd betoogd dat de regering de inhouding heeft opgelegd als onderdeel van de maatregelen die horen bij het steunpakket uit Nederland. Als de inhouding niet wordt voortgezet zou Aruba flink in de problemen komen.