Verzoek aan werkgevers om personeel vrij te geven

Het ministerie van Sociale Zaken en Arbeid en Directie Arbeid en Onderzoek, verzoeken werkgevers om hun personeel mandag vrij te geven. De regering heeft de carnavalsmaandag in de Arbeidsverordening omgedoopt tot de ‘maandag voor Aswoensdag’ en probeert via die route een officiële feestdag te creëren. Daar is nog wel een Landsbesluit HAM voor nodig.

De Kamer van Koophandel (KvK) betreurt de manier waarop de minister van Sociale Zaken en Arbeid, Glenbert Croes, omgaat met de discussie rond carnavalsmaandag. ,,Er worden incorrecte besluiten genomen die tegen de wet ingaan. De private sector moet opdraaien voor de gevolgen hiervan, zonder dat daar een gesprek over is geweest of uitleg wordt gegeven.” Ook de advocatuur bemoeide zich met de kwestie en stelt dat de minister en DAO niet gemachtigd zijn dit soort besluiten te nemen.

Normaliter is de maandag na de grote carnavalsparade een officiële vrije dag, maar door het eventueel verschuiven van carnaval kwam dat op losse schroeven te staan. 

In januari maakte DAO bekend dat 15 februari geen vrije dag zou zijn. Een storm van protesten volgde, met als argument dat het om een officiële feestdag zou zijn, waaraan niet gemorreld kan worden. Later besloot minister Croes dat 15 februari toch een vrije dag is. Ook dat leverde weer veel commentaar op, omdat de vrije dag gedefinieerd is als de maandag na de grote carnavalsparade. ‘’Geen parade, dus ook geen vrije dag”, was de redenering. 

Het balletje lijkt nu bij de individuele werkgever neergelegd te worden.