Elizabeth Lopez wint Heel Holland Bakt

“Ik ging schreeuwen, want het is een ontlading als je ineens je naam hoort. Een heel gek gevoel, het lijkt een beetje alsof je een hele diepe duik in het water neemt en je heel lang je adem moet inhouden. En dan het moment wanneer je weer boven bent en de eerste hap lucht neemt.” 

Elizabeth Lopez, die opgroeide op Aruba, kan nog steeds niet helemaal geloven dat zij verkozen is tot de Beste Thuisbakker van Nederland. De verpleegkundige won gisteren de achtste editie van Heel Holland Bakt, een populair programma van Omroep Max.

Voor haar collega’s neemt de bekfanaat regelmatig iets lekkers mee. Als dank hebben die collega’s haar opgegeven voor Heel Holland Bakt. “Tijdens een pauze begon een collega gewoon met het invullen van het aanmeldformulier. Ik gaf netjes antwoord op de vragen, want ik dacht dat ik toch niet gebeld zou worden”, herinnert Lopez zich.

Elizabeth is geboren in de Dominicaanse Republiek. Op jonge leeftijd emigreert ze met haar moeder naar Aruba. Omdat ze graag mensen helpt, kiest ze voor de opleiding verpleegkunde. Op haar 25e besluit ze de opleiding in Nederland te vervolgen en stapt ze helemaal alleen op het vliegtuig. “Ik had een koffertje bij me, 238 euro en een hoofd vol met dromen.”  

Het leven in Nederland valt haar in het begin zwaar, want ze mist de warmte van het eiland en natuurlijk haar moeder en haar zussen. “Soms zat ik in de klas te huilen, omdat ik heimwee had en het liefst morgen terug zou gaan.” Maar Elizabeth zet door en ze is trots op wat ze heeft bereikt. “In Nederland ben ik echt volwassen geworden, want ik had niemand hier en moest het allemaal zelf zien te rooien.” 

De herinneringen aan haar jeugd laat Elizabeth zien in de ‘Wie ben ik taart’. Het spelen onder de watapana-boom, op zondag naar het strand, de blauwe lucht en de prachtige zonsondergang. “Deze taart staat echt voor wie ik ben, vrolijk, kleurrijk en zoet. Aruba zit nog steeds in mijn hart.” De deelname van Elizabeth is ook op Aruba opgemerkt, want van haar familie en vrienden die daar wonen krijgt ze veel reacties. “Het programma is daar ook te zien op de lokale kabeltelevisie. En in de een lokale krant heeft zelfs een stukje over mij gestaan.” 

Als winnares mag Elizabeth een eigen boek maken, een droom die al jarenlang hoog op haar verlanglijstje staat. “Ik heb altijd geroepen dat ik ooit een biografie zou willen schrijven voor andere vrouwen, met als boodschap om niet op te geven. Want dat heb ik zelf ook niet gedaan. Dat het een bakboek zou worden had ik nooit verwacht.” 

Er is een speciale taart die daarin niet mag ontbreken: de bolo di chateau. Een Arubaanse taart met laagjes sponscake en chocoladecrème. Een taart die haar terugbrengt naar de warme jeugd die ze heeft gehad op het eiland. “Vroeger kreeg ik altijd een chateautaart op mijn verjaardag en met deze taart is mijn passie voor bakken begonnen.”