Regering moet verder bezuinigen

Het College Aruba financieel toezicht (Caft) is niet tevreden over de inspanningen van de Arubaanse regering om met minder geld rond te komen. Volgens het Caft is er nog veel winst te behalen.

Het CAft adviseert de regering om verschillende aanpassingen in de ontwerpbegroting (OB) aan te brengen alvorens deze aan de Staten aan te bieden. De aangekondigde verlaging op de tarieven van de loonbelasting met twee procent moet worden teruggedraaid. Als alternatief suggereert het CAft een belastingverhoging elders in het pakket aan integrale belastinghervormingen om de verlaging te compenseren. ,,Betrek daarbij het advies van het IMF uit december 2018”, zo stelt het college dwingend.

Een andere aanpassing is om de lasten bij de post goederen en diensten naar beneden bij te stellen op basis van de realisatie 2020. De regering hoopte juist op iets meer armslag, na de bezuinigingen van het afgelopen jaar.

Het bedrag dat op de OB staat voor steunmaatregelen om de coronacrisis te bedwingen is volgens het CAft natte vingerwerk. ,,Onderbouw de sociale steunmaatregelen met behulp van de realisatiecijfers 2020 en stel het budget voor de loonsubsidieregeling naar beneden bij. Geef specifiek aan welke substitutie wordt verwacht tussen de loonsubsidieregeling en de werkloosheidsregeling.”

Het CAft wil ook dat de bezuiniging bij de AZV wordt bijgesteld tot 60 miljoen conform het besluit van de Rijksministerraad en eist een besluit over de invoering van de eigen bijdrage in de zorg. De SvB moet volgens het college de eigen reserves inzetten om het tekort deels te dekken, waardoor dat naar beneden bijgesteld kan worden van 89 miljoen florin naar 28 miljoen.

Het college heeft nog een aantal posten gevonden die lager kunnen of opbrengsten die hoger kunnen: ,,Stel de investeringen naar beneden bij, daar waar het gaat om reguliere lasten. Neem in de begroting een apart onderdeel op waarin wordt aangegeven hoe de thema’s van het landspakket in 2021 zullen worden uitgevoerd en koppel daaraan concrete activiteiten met een (investerings-) budget. Draai de begrote extra vacatureruimte van 8 miljoen florin terug en geef invulling aan de maatregelen uit het BVP (personeelsplan) door cijfermatige vertaling in de begroting.

Leg de regie voor de uitvoering van de maatregelen uit het BVP bij de directie financiën. Neem in de begroting een raming op voor opbrengsten uit de 12,6 procent korting op de arbeidsvoorwaarden van gelieerde overheidsinstellingen. Maak concrete afspraken met Serlimar over verbeteringen in de bedrijfsvoering en aanpassing van de “afvalwetgeving” en laat op basis daarvan het negatieve begrotingsresultaat van 7 miljoen florin bijstellen naar nihil. Maak op basis van het voorlopig resultaat van de Centrale Bank afspraken over een dividenduitkering over het jaar 2020 en neem dit op in de begroting 2021.”