Meer kans om eindexamen te halen

De minister van Onderwijs, Armando ‘Rudy’ Lampe heeft bekend gemaakt dat ook dit jaar de eindexamens voor de middelbare scholen anders zullen zijn dan in anderen jaren. Het meest in het oog springend zijn de extra herkansingen.

In verband met de Corona-pandemie ging het Centraal Schriftelijke deel van het eindexamen vorig jaar niet door. Voor dit jaar is besloten het examen wel in zijn geheel door te laten gaan, maar in aangepaste vorm. Concreet betekent dit dat een extra ronde herexamens wordt georganiseerd, zodat de leerlingen extra kans van slagen hebben. Ook wordt het afnemen van de examens
uitgesmeerd over een langere periode. Daarnaast wordt de normering versoepeld, waardoor een leerling met een onvoldoende (behalve voor de vakken Engels, Nederland en Wiskunde), toch kan slagen.

De versoepeling is nodig omdat leerlingen niet optimaal les hebben gehad, vanwege lesuitval en quarantaines in geval van besmetting. ,,Het uiteindelijke doel is om te bereiken dat zoveel mogelijk leerlingen de kans krijgen hun middelbare school af te maken en kunnen doorstuderen. We willen zo weinig mogelijk drempels opwerpen voor de jongeren, zodat ze hun toekomstdromen kunnen waarmaken”, aldus de bewindsman.