Vraagtekens bij verhuur schoolgebouwen

Onderwijsvakbond Simar vraagt zich af waarom de overheid overweegt om twee leegstaande schoolgebouwen te verhuren aan een buitenlandse opleiding. Simar wijst op de gebrekkige manier waarop de leerlingen van verschillende scholen les krijgen in ongeschikte noodlokalen.

De Beatrix School en de Julianaschool in Oranjestad worden mogelijk verhuurd aan een Canadese opleiding geneeskunde. Volgens de regering valt deze week de beslissing hierover.

De Canadese opleiding heeft een businessplan opgesteld waaruit zou blijken dat het haalbaar is om een opleiding op Aruba op te zetten. Het is de bedoeling dat zij zelf zorg dragen voor de renovatie van de schoolgebouwen, inclusief het verwijderen van het asbest van de daken.

Dat laatste was de oorzaak dat de schoolgebouwen een paar jaar geleden ongeschikt werden geacht om nog langer als onderwijsplek dienst te doen. Geld voor een opknapbeurt had de regering niet. De Julianaschool heeft te kampen met afbrokkelende muren en kolommen. De leerlingen werden ondergebracht in noodvoorzieningen.

Volgens Simar-voorzitter Josephine Albertus is het beleid onbegrijpelijk. ,,Er zijn voldoende schoolgebouwen, maar nu horen we dat die aan anderen worden verhuurd. Er zijn verschillende verlaten schoolgebouwen, waar helemaal niets mee gebeurt. Intussen hebben onze leerlingen les in ruimtes die daar ongeschikt voor zijn.” Albertus vindt dat de regering geld moet reserveren voor het opknappen van de scholen die er zijn, zodat de leerlingen weer op een normale manier les kunnen krijgen. ,,Noodlokalen zijn er om voor een korte tijd als noodvoorziening dienst te doen. Ze zijn ongeschikt om kinderen onderwijs van voldoende kwaliteit te geven.”