Vakbond schakelt rechter in bij AAA

Vakbond STA stapt naar de rechter om af te dwingen dat Aruba Airport Authority (AAA) de cao nakomt. Een gesprek over de kwestie heeft niets opgeleverd.

Het rommelt al maanden op de luchthaven, sinds AAA liet weten dat er personeel uit moet om de kosten te verlagen. Volgens AAA zit de organisatie diep in de rode cijfers vanwege het instorten van het toerisme. De vakbonden vinden dat een organisatie die jarenlang flinke winsten maakte en bovendien salarissubsidie krijgt, niet zomaar personeel kan ontslaan. Een half jaar
geleden werden gedwongen ontslagen door ingrijpen van de politiek vooruitgeschoven naar begin dit jaar. Inmiddels zijn er al werknemers vrijwillig vertrokken en zou AAA nog elf mensen gedwongen willen ontslaan.

Nu de coronacrisis nog lang voor een rem op het toerisme zorgt, wil AAA 48 mensen kwijt. STA-voorzitter Diego de Cuba, vindt dat onacceptabel. Daarnaast valt het hem op dat in gesprekken met de directie over voortzetting van de cao, AAA steeds eenzijdig naar het eigen voordeel kijkt. ,,Het kan niet zo zijn dat alles in het nadeel van de werknemers wordt gedraaid. Een cao is een compleet pakket. Je kunt niet alleen dat kiezen dat je goed uitkomt.”