Docenten voelen zich overvallen

Hoewel het volgens Onderwijsminister Rudy Lampe om een oud plan van de vorige regering gaat, waar de afgelopen jaren al meerdere keren over is gesproken, voelen de leerkrachten van de Emmaschool de samenvoeging van hun school met School Paso pa Futuro als een verrassing.

Gistermiddag vond een vergadering plaats tussen minister Lampe en de docenten. De bewindsman liet weten dat de fusie tussen de twee scholen in de zomervakantie wordt gerealiseerd. De nieuwe organisatie zal worden geleid door een Management Team, waar de huidige directeur deel van uitmaakt.

De leerkrachten missen vooral het overleg over een dergelijke ingrijpende verandering. Ze vinden dat Lampe docenten en ouders had moeten betrekken. Volgens hen is de Emmaschool helemaal niet voorbereid op de innovatie die Lampe terloops ook aankondigde. De docenten zouden eerst training moeten krijgen. Ook hebben ze hun twijfels of alles wel gaat passen. Ze denken dat ze ruimtes die nu worden gebruikt voor zaken die essentieel zijn voor de huidige leerlingen, straks gebruikt worden als leslokaal. Op dit moment bestaat de geplande uitbreiding uit slechts een trailer als noodlokaal.

De leerkrachten worden gesteund door onderwijsvakbond Simar. Voorzitter Josephine Albertus betreurt het gebrek aan dialoog. Ze vreest voor haastige acties, waarbij de leerlingen en docenten in hun belangen worden geschaad. Daarbij wijst ze er op dat een management team als schoolleiding niet in de wet voorkomt.