Burgerlijk Wetboek aangepast

Echtparen van gelijk geslacht en stellen met een samenwoningsovereenkomst, hebben voortaan dezelfde rechten als de traditionele gehuwde man-vrouw koppels. Dat is het gevolg van de beslissing van de Staten van Aruba om de aanpassingen in het nieuwe Burgerlijk Wetboek goed te keuren.

Vijf jaar geleden stemde het parlement al eens voor de wet, maar vanwege aanpassingen moest het opnieuw. Gisteren ging het specifiek om Boek 1, persoonlijk en familierecht, Boek 3, eigendomsrecht, Boek 4, erfrecht en Boek 7, bijzondere verbintenissen. 

Zeventien Statenleden stemden voor, vier tegen. Er was de afgelopen weken al veel te doen over het wetsontwerp. Voorstanders noemden het een schande dat Aruba zo lang nodig heeft voor een dergelijke belangrijke wet. Tegenstanders, vooral uit conservatief Christelijke kringen, vrezen dat de wet de deur open zet voor het homohuwelijk, waar ze tegen zijn. 

Pensamento mixto den reunion pa Ley di Codigo Civil

Pensamento mixto den reunion pa Ley di Codigo Civil http://24ora.news/3kwQi7e

Posted by 24ora on Monday, March 1, 2021

Robert Candelaria (AVP) denkt er zo over. ,,Ik zie de wet als de eerste stap naar het homohuwelijk. In onze gemeenschap bestaat een echtpaar traditiegetrouw uit een man en een vrouw. Dat is ons fundament. Als we dat willen veranderen, moeten we een volksraadpleging houden. Iedereen heeft het recht om een partner te kiezen, maar niet al die stellen moeten als echtparen worden behandeld, als de meerderheid van onze gemeenschap daar niets voor voelt.” Het Statenlid volgt daarmee de lijn die door een groep christelijke pastors in een open brief naar buiten is gebracht. Hij was een van de tegenstemmers. Ook Marlon Sneek (AVP) was tegen.

Partijgenoot Mervin Wyatt-Ras stemde voor. ,,Deze wet is heel belangrijk voor alle mensen die samenwonen met iemand op basis van een samenlevingscontract. Tot nu toe zijn deze mensen verstoken van de meest basale rechten, zoals erfrecht en sociale voorzieningen. Dat mag niet volgens de internationale verdragen waar Aruba aan gebonden is. Deze wet zou een hamerstuk moeten zijn, geen discussiestuk.”

Ricardo Croes (RED) stemde ook voor, al vindt hij de wet lang niet ver genoeg gaan. ,,Het gaat hier niet om seksuele voorkeur, maar om gelijke rechten voor iedereen. Toch missen er nog zaken, zoals ouderschap en pensioenrechten. Toch vind ik dat we de wet moeten aannemen, maar dan vervolgens wel aanpassen.

Hendrik Tevreden en Darlaine Guedez Erasmus van regeringspartij MEP waren de andere tegenstemmers.