STA verrast door uitspraak rechter

Diego de Cuba , voorzitter van Sindicato Trahadonan di Aruba (STA), is onaangenaam verrastdoor de uitspraak van de rechter inzake de korting op de salarissen.

Water- en Energiebedrijf WEB moet ook in 2021 het salaris van de werknemers korten met 12,6 procent. Het bedrijf heeft geen keus, omdat het een bindende voorwaarde betreft voor het verkrijgen van financiële steun uit Nederland.

Dat heeft de rechter geoordeeld in de zaak die de vakbonden die een groot aantal werknemers van WEB vertegenwoordigen, hadden aangespannen. De bonden waren het er niet mee eens dat WEB in 2021 de loonkorting heeft voortgezet zonder dat daar
overeenstemming met de vakbonden en de werknemers over was. WEB heeft de kortingen op het salaris in het Fasefonds gestort.

Volgens De Cuba heeft de rechter voor het algemeen belang gekozen en daardoor gevonnist in het voordeel van de WEB-directie. Het viel hem wel op dat de rechter in de laatste alinea van de overwegingen meldt dat de directie met de vakbonden moet overleggen over deinvulling van de korting. ,,Het lijkt erop dat de rechter niet snapt waarom we tegen het opleggen van de korting zijn. Uit het vonnis spreekt dat we het maar moeten slikken omdat we vorig jaar akkoord zijn gegaan. Het gaat ons om de manier waarom dit is gegaan. Het wordt gewoon maar opgelegd en niemand weet voor hoelang.”