Veel personeel weg bij Parke Arikok

Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) maakt een grote reorganisatie door. De grote financiële gevolgen van de crisis dwingen de organisatie ertoe het personeelsbestand te verkleinen.

FPNA heeft als taak de natuur van Aruba te beheren en te beschermen. Daarvoor krijgt de organisatie subsidie, maar die is sinds de crisi met 12,6 procent gekort. Een andere inkomstenbron is het entreegeld dat door bezoekers wordt betaald. Het inzakken van het toerisme, heeft aanzienlijke financiële gevolgen voor het park. Ten opzichte van een jaar geleden komt er aan entreegeld zeventig procent minder binnen.

Om de kosten zoveel mogelijk te verminderen, hebben de personeelsleden vorig jaar 8,5 procent salaris ingeleverd. Dit jaar is verder gekort en krijgt het personeel nog 85 procent van hun salaris. Tegelijkertijd is begonnen met het aanbieden van ontslagpakketten. Elf werknemers hebben gebruik gemaakt van de optie om vrijwillig ontslag te nemen. Ook is er geschoven met functies. Momenteel wordt het afvloeiingsplan afgerond met gedwongen ontslag van een aantal medewerkers.

Met het kleinere team wil FPNA toch proberen zoveel mogelijk te bereiken. Daarom wordt gezocht naar efficiëntie in de bedrijfsvoering. Ook worden nieuwe activiteiten ontwikkeld om het wegvallen van het UTV- en ATV- toerisme te compenseren.