Situatie in hospital kritiek

Het Horacio Oduber Hospital (HOH) kan de toestroom aan corona patiënten nauwelijks meer aan. Vanmorgen werden vijf patiënten opgenomen op de corona afdeling en eentje op de intensive care (IC). Daarmee is het aantal corona patiënten in het HOH gestegen naar 41 en is de kritieke grens bereikt.

Op de intensive care zijn nog twee bedden beschikbaar voor niet-corona patiënten en bestaat de mogelijkheid om er nog twee bij te creëren. Volgens directeur Jacco Vroegop zit de uitdaging in het vinden van personeel om de zorg rond die bedden te verlenen. ,,Het gaat op de IC om een-op-een zorg. Voor ieder bed is op elk moment een verpleegkundige nodig. Dat betekent drie personeelsleden per bed per etmaal.”

HOH beschikt niet over zoveel personeel. Bovendien wordt al ruim een jaar onder hoge druk gewerkt. Uit de laatste cijfers blijkt dat er drie patiënten IC-zorg moeten hebben, terwijl ze geen corona hebben. Dat betekent zestien volle IC-bedden. De verwachting van het HOH is dat er vandaag nog twee patiënten overgeplaatst moeten worden van de corona afdeling naar de IC.