Hoger beroep in zaak tussen WEB en personeel

De vereniging van werknemers met een individueel contract in dienst van de Water- en Energiebedrijf (WEB), – V.W.I. – zal in beroep gaan tegen de vonnis dat op 10 maart is uitgesproken in het kort geding tussen V.W.I. en W.E.B..

V.W.I. zal tegelijkertijd een bodemprocedure aanspannen om een diepgaand onderzoek te plegen in de legale feiten en condities welke specifiek gerelateerd zijn aan de inhouding van salaris en secundaire voorwaarden en welke eenzijdig door W.E.B. is uitgevoerd. V.W.I. is, na uitvoerig overleg met haar juridisch adviseurs over het vonnis, het niet eens met de vonnis en is van mening dat dit vonnis geen legale basis heeft om zich bij aan te sluiten. Hiervoor hebben de leden van de V.W.I. zich massaal uitgesproken, d.m.v. een meerderheid van stemmen, om in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van 10 maart jl. en tegelijkertijd middels een bodemprocedure een diepgaand onderzoek te laten uitvoeren naar de legale feiten van de zaak.

V.W.I. is van mening dat de rechter in het kortgeding tussen V.W.I. en W.E.B. op 11 februari jl. een vonnis heeft uitgesproken dat te ‘kort door de bocht is’ en door zijn beslissing een, niet te verwaarlozen, negatief precendent schept in de naam van het algemeen belang waarbij alle overwegingen van bindend recht, welke leidend is voor de rechten van een werkovereenkomst tussen de werknemer en de werkgever, te niet worden gedaan. V.W.I. beschouwd het vonnis in deze zaak als zeer ongebruikelijk en een gevaarlijke ontwikkeling als het gaat over de integriteit en consistentie van de rechtstaat waar Aruba deel van uit maakt.

,,Verder is het noemenswaardig te vermelden dat V.W.I. zich bewust is van de precaire financiële situatie op Aruba en dat V.W.I. wil helpen en haar ‘steentje wil bijdragen’ zodat personen in onze gemeenschap die hun werk hebben verloren of er financieel slecht voor staan kunnen worden geholpen. Hier mag geen twijfel over bestaan! Echter, wat V.W.I. moeilijk kan aanvaarden is de
illegale en de ‘op macht berustende’ manier waarop de Overheid van Aruba, Utilities Aruba N.V. en W.E.B. de salaris-inhouding willen bewerkstelligen. De Overheid van Aruba dient zich aan de wetten te houden om eenzijdig inhouding van eigendommen (salaris en secundaire voorwaarden) van prive- burgers te kunnen voldoen met ‘algemeen belang’ als motivering. Het is duidelijk dat de Overheid van Aruba deze wetten niet respecteert en heeft gekozen om de salarisinhoudingen te imponeren als aandeelhouder van Utilitities Aruba en dus ook W.E.B. Aruba onder het excuus dat dit condities en vereisten waren om liquiditeitssteun van Nederland te krijgen. Het kan best wel zijn dat Nederland condities heeft gebonden aan de liquiditeitssteun maar Nederland kan Aruba nooit hebben geïnstrueerd om dit zonder legale basis te doen”, aldus V.W.I..

Na overleg met haar juridisch adviseurs is V.W.I. van mening dat het vonnis niet zonder meer kan worden geaccepteerd: indien niet in beroep zal worden gegaan op dit vonnis dan zal dit een officiële jurisprudentie worden welke negatieve consequenties kan hebben voor de werkende bevolking. Het vonnis van de rechter waarin het algemeen belang als belangrijkste argument boven bestaande (dwingend) wet wordt aangedragen zonder grondige legale analyse, is voor V.W.I. zorgelijk en tevens gevaarlijk. Algemeen belang kan niet door de Overheid van Aruba als instrument worden gebruikt om ‘zaken af te dwingen’ in moeilijke tijden of door een rechter om een, naar onze mening, ongefundeerde en onrechtmatige vonnis uit te spreken in een complexe zaak.