Alles blijft hetzelfde

Statenlid Richard Arends (AVP) trekt na de vergadering over het advies van de Raad van State inzake COHO, de conclusie dat alles bij het oude zal blijven. ,,Het landspakket blijft hetzelfde. Dezelfde 46 maatregelen blijven er in. Het enige dat veranderd is, zijn enkele deadlines.”

Zo is het proces voor de invoering van de btw verschoven tot na 1 mei. Ook de flexibilisering van de arbeidsmarkt is verschoven en wel naar 2022.

Arends constateert dat beslissingen vooruit worden geschoven. Hij vindt dat kwalijk, omdat een deel van de bevolking nu moet zien rond te komen van een gekort salaris. ,,Er is wel economische activiteit, maar dat is kunstmatig, omdat dit gefinancierd wordt met geleend geld. Er is geen perspectief.”

Het Statenlid mist het perspectief, terwijl de komende twee jaar essentieel zijn voor economische herstel. ,,Van de regering horen we niets anders dan dat ze over enkele maanden met plannen gaan komen. Er wordt gesproken over onderwijsbeleid, over economisch beleid, maar er is niets zichtbaar. De AVP vraagt naar de uitvoering, maar er komt niets.”

Arends legt uit dat de maatregelen in het Landspakket hoe dan ook doorgaan.
,,Het gaat om een afspraak tussen landen. Aruba moet deze nakomen, anders
houdt Nederland de financiële steun in. We wachten het standpunt af van de
regering ten aanzien van COHO, het toezichtsorgaan.”