De prijs van integriteit

,,Als je pal staat voor integriteit, stuit je op weerstand.” Dat zei demissionair minister van Onderwijs Rudy Lampe, tijdens de eerste persconferentie van zijn partij RED sinds de val van het Kabinet. 

Tijdens de persconferentie waren ook partijleider Ricardo Croes, en partijvoorzitter Kinsasha Thielman-Van der Bliek aanwezig.

De witte partij werd een kleine twintig jaar geleden opgericht. Destijds organiseerde ze een symposium onder de titel Rechtmatig & Doelmatig Openbaar Bestuur. Dat is nog steeds een van de uitgangspunten van RED. 

Integriteit was toen al een speerpunt. ,,Al in 2005 spraken we over de instelling van een bureau integriteit. In 2017 kwam dat punt in het regeerprogramma terecht en nu wordt gewerkt aan realisering ervan.” 

De filosofie om te regering vanuit de integriteitsgedachte stuitte volgens Lampe op veel weerstand. ,,Je maakt je niet populair. Mensen worden er niet beter van, want je corrigeert wat tegen de wet indruist.” De bewindsman Lampe stuitte op veel corruptie, zoals bij Enseñansa pa Empleo, EPB en OAA. Overal greep hij met vaste hand in.

Voor Lampe was efficient gebruik van publieke middelen een belangrijk aspect van zijn beleid. ,,Het tegenhouden van misbruik heeft wel 8 miljoen florin opgeleverd dat gebruikt kon worden voor innovatie. Geld van het volk dat nu gebruikt wordt ten behoeve van kinderen. Ook is er de kwestie van het huren van gebouwen terwijl er lege gebouwen beschikbaar zijn. Dat gaat ook over integriteit.”

Lampe kreeg te maken met demonstraties en protesten, want hij wilde zaken veranderen. ,,Ik ben niet tegen het personeel, maar ik lieg ook niet om stemmen te winnen. SKOA heeft als schoolbestuur de fout gemaakt om verkeerd om te gaan met de subsidie voor de schoonmaak. Dat is misbruik van publiek geld en dat kan ik niet accepteren. Nu verkeert deze stichting in financiële problemen door foutieve beslissingen. Dat is heel vervelend, maar wij hebben gezegd dat we op een andere manier zouden gaan regeren. De kiezers moeten op 25 juni maar uitmaken wat ze belangrijk vinden.”