Fitch stelt rating Aruba bij

Kredietbeoordelaar Fitch heeft het perspectief voor Aruba bijgesteld van BB-negatief naar BB-stabiel. Enkele weken geleden oordeelde Standard & Poor’s ook al dat de outlook enigszins gunstiger was geworden.

Demissionair minister Xiomara Maduro van Financiën is blij met het goede nieuws. ,,Beide beoordelaars bevestigen dat de Covid-pandemie Aruba enorm heeft getroffen, maar dat de economie desondanks voldoende veerkracht heeft om weer op te veren.”

De bewindsvrouw herinnerde zich nog goed dat de oordelen vorig jaar andersom uitvielen. ,,Toen werden de eerste negatieve effecten wereldwijd duidelijk en kon niemand inschatten hoe het verder zou gaan. Omdat Aruba afhankelijk is van het toerisme dat toen stillag, was een negatieve beoordeling onvermijdelijk. Fitch stelt nu dat de snelle reddingsactie van Nederland voldoende steun heeft geboden om de economie van Aruba op de been te houden.”

Maduro verwacht dat de positieve beoordeling investeerders zal aantrekken. ,,Daarnaast zorgt die ervoor dat de rente op staatsleningen niet verder zal stijgen.”