Aanhouding zaak Avestruz

Anderhalf jaar na de eerste huiszoekingen in het kader van de strafzaak Avestruz, is de eerste aanhouding verricht. Het gaat om Rebecca R., dochter van een andere verdachte, Leoncito Arends.

De strafzaak Avestruz draait om malversaties met de uitgifte van overheidsterreinen. Bedrijven zouden op oneigenlijke gronden terreinen in erfpacht hebben gekregen of opties daarvoor. Daarbij zou geld ‘onder de tafel’ zijn betaald, dat vervolgens zou zijn witgewassen. Ook zou sprake zijn van valsheid in geschrifte. De strafbare feiten zouden zijn gepleegd tijdens de regeerperiodes van Kabinet Mike Eman.

In januari van dit jaar werd huiszoekking verricht in het woonhuis en kantoor van vastgoedhandelaar Pieter Susebeek. Eerder werd al de woning van Statenlid Benny Sevinger (AVP) in Paradijswijk doorzocht door het Openbaar Ministerie. Op 2 oktober 2019 werd daar ook al eens huiszoeking verricht. Bij de eerste huiszoeking werden dozen vol documenten weggehaald uit de woning van Sevinger. Ook werd de telefoon van de echtgenote van de Parlementariër meegenomen.

Op 2 oktober 2019 werden al huiszoekingen verricht op negen adressen, namelijk bij Sevinger, Leoncita Arends; Gaby Werleman; Freddy Every; Fast Delivery; het partijkantoor van Benny Sevinger; De huizen van Neme in de Bachstraat, te Palm Beach en diens kantoor in The Village. Ook op Curaçao werd op verzoek van de Arubaanse autoriteiten huiszoeking verricht.

Leden van de Lands Recherche en het  Recherche Samenwerkings Team (RST)  hielden R. gisteren aan op Luchthaven Reina Beatrix. Ze kwam terug van een reis en werd via het Radex-systeem opgemerkt. Waarvan ze precies wordt verdacht is niet duidelijk. Wel is bekend dat zij terreinen op haar naam had, die vervolgens verkocht werden en inmiddels bebouwd met commerciële projecten. Het lijkt erop dat de jonge vrouw als stroman is opgetreden.

Het Openbaar Ministerie bevestigde de aanhouding, maar gaf verder geen commentaar. R. wordt tijdens haar detentie bijgestaan door de advocaten Suhaila Arendsz en Desiree Croes.