Succes voor Aruba bij IQ Foil International Games Italie

Meer dan 100 atleten uit 18 landen hebben de afgelopen week geparticipeerd in het eerste echte IQ Foil class evenement van 2021 dat plaatsvond op het Gardameer in Italie. Het Olympisch mannenteam, gesponsored door AstecBlue en Powered by the Wind by VP, bestaande uit Ethan Westera, Malik Hoveling, en Tom de Vries heeft Aruba vertegenwoordigd. Sarah Quita Offringa vertegenwoordigde Aruba namens de vrouwen.

De Arubaanse atleten hebben de afgelopen winter samen met Team NL intensief getraind op Aruba. Een maand geleden is het team naar Italie afgereisd om zich daar goed voor te bereiden op dit eerste grote internationale evenement. Het zou na een reeks geannuleerde wedstrijden door de pandemie van het afgelopen jaar, de graadmeter moeten gaan worden van het internationale niveau. Met het oog op de aankomende Wereldkampioenschappen in Zwitserland, bracht dit evenement dan ook extra hooggespannen verwachtingen met zich mee. 

De IQ Foil Class gaat de huidige RSX Olympic Class vervangen bij de toekomstige Olympische Spelen. De combinatie van verschillende disciplines maken het spectaculair om naar te kijken en een extra uitdaging voor de atleten. Een interessante bijkomstigheid van deze nieuwe Olympische klasse is dat alle surfers met hetzelfde materiaal moeten varen. Het vergt onnoemelijk veel vaaruren en training om deze discipline meester te maken. Team Aruba legt uit: “De afgelopen week was vooral ook een test evenement, waarbij er o.a. geexperimenteerd is met verschillende scoringssystemen, en het varen met verschillende windkrachten. We hebben elke dag kunnen varen en het was fantastisch om na zo’n lange tijd weer in een toernooi mee te draaien”. 

Het evenement is afgesloten met een mooie bekroning door Ethan Westera die in de finale “Medal Race” de 12e plek heeft weten te bemachtigen. Een mooie prestatie waarmee hij wederom heeft bewezen bij de wereldtop te horen. De andere Arubaanse atleten hebben zich gemanifesteerd in de middenmoot van deze klasse, en dat is een bijzonder goed resultaat gezien het zeer hoge niveau van het deelnemersveld.

De toekomst ziet er veelbelovend uit. In vergelijking met andere landen, heeft Aruba als klein eiland een relatief groot team beschikbaar onder leiding van coaches Aldrick Maduro, Henze Verploeg en Martin van de Velde. Naast het 4-koppige Olympische team is er ook een Development team bestaande uit Tame Mondria, Tijn en Jort Hartmans, en David van der Varst. Afgelopen week arriveerde na lang wachten de IQ Foil equipment en deze enthousiaste jongere groep zal binnenkort gaan starten met een intensief trainingsprogramma op de wateren van ons eiland. Dit team zal uit gaan komen voor Aruba in de officiele IQ Foil junior en youth class. Ze zijn te herkennen aan de felrode grote zeilen. Kijk naar ze uit!