Wereldmilieudag: laten we het ecosysteem herstellen

Op 5 juni vieren de Verenigde Naties en de wereld Wereldmilieudag. Deze viering dient om wereldwijd bewustzijn te creëren over urgente milieuonderwerpen. 

De planeet heeft veel milieu-uitdagingen die moeten worden hersteld om de mensen en ecosystemen te blijven dienen. Op deze dag promoot de Verenigde Naties de voortgang van de milieuacties van de Sustainable Development Goals SDG’s.

Directie Natuur en Milieu (DNM) heeft de taak om beleid voor te bereiden, te creëren, uit te voeren en te evalueren dat leidt tot een gezond leven voor mens en natuur op Aruba. Daarom draagt ​​DNM op Wereldmilieudag bij in de vorm van bewustwording.

De planeet heeft onze hulp nodig om het ecosysteem te herstellen. Er is een klimaatnoodsituatie; er is verlies van natuur, vervuiling bedreigt onze planeet en het leefgebied van een groot aantal soorten wordt vernietigd. Daarom heeft de VN het decennium 2021-2030 uitgeroepen tot het decennium om het ecosysteem te herstellen. Mensen hebben de kracht, kennis en capaciteit om dingen te veranderen en de schade van moeder aarde te stoppen, terwijl ze ervoor zorgen dat de volgende generaties ook van de aarde kunnen genieten.DNM wil individuen, groepen, overheden, bedrijven en organisaties motiveren om zich aan te sluiten bij de wereldwijde beweging voor het herstel van het aangetaste ecosysteem.

Wat betekent herstel en wat is het doel voor 2030?

  • Verminder de uitstoot van broeikasgassen met 50% om de klimaatverandering te verminderen
  • De doelstellingen voor duurzame ontwikkeling aanpakken. Dit moet helpen om armoede uit te bannen en ziekten te voorkomen in het belang van de biodiversiteit
  • Stop het verlies aan biodiversiteit dat kan leiden tot het uitsterven van soorten
  • We kunnen dit bereiken als we dit vanuit ons hart en met ware liefde voor de planeet doen.

Ben jij klaar om mee te doen aan de #generationrestauracion? De DNM beveelt de 3 methodes aan: actie ondernemen, verstandig kiezen en de stem van het herstel zijn. Een actie kan bestaan ​​uit vrijwilligerswerk bij een van de bestaande restauratiestimulansen zoals Ban Lanta y Planta. Hun doel is om lokale bomen te planten om klimaatverandering tegen te gaan. Maak deel uit van een actie zoals strand, park of oceaan opruimen zoals Scubblebubbles, Piki dos pa nos en Aruba Doet. Plant meer bomen in je eigen tuin, op school, op het werk of in een openbare ruimte. Doneer aan organisaties die natuurherstel en -behoud als doel hebben.

Stop met niet-duurzame praktijken, begin met het consumeren van duurzame (plantaardige) producten.

Wees de stem van restauratie, exposeer kunst of foto’s van het prachtige lokale ecosysteem, ga de dialoog aan over de waarden van het ecosysteem, schrijf en publiceer artikelen in kranten of op sociale media.

Maak foto’s of film je actie en post deze op social media met de hashtags

#generatierestauratie #wereldmilieudag. Bezoek de Directie Natuur en Milieu op Facebook @dnmaruba en bekijk voorbeeldvideo’s.

Ga voor meer informatie naar www.worldenvironmentday.orgwww.decadeonrestoration.org en www.unep.org.