De Minister van Volksgezondheid ontvangt advies kostenbesparing

Als zorgsector zijn we trots en tevreden dat we conform het laatste verzoek van de overheid eind mei tot afronding van ons advies zijn gekomen en vandaag konden overhandigen aan de Minister van TVS, Dangui Oduber.

De opdracht uit de Ministeriële Beschikking aan de Commissie was om ‘advies te geven ten aanzien van kostenbesparende bezuinigingsalternatieven ten opzichte van verdere implementatie van het door het UO AZV opgestelde 5 wave model’.

Het opgeleverde adviesdocument biedt alternatieven op de bezuinigingen volgend uit implementatie van het AZV-5 wave model. Het grote verschil van het advies in vergelijk met het 5-model, is nu wel het behoud van de kwaliteit van zorg. Er zijn en worden op korte termijn al besparingen gerealiseerd en de structurele aard van de voorgestelde verdere hervormingen maken dat op lange termijn de kostenbesparende effecten voor het Land hoger uit zullen vallen dan wat er met het 5 wave model kan worden bereikt.

De zorgsector wil benadrukken dat de nog steeds boven de markt hangende 60 miljoen korting op de zorg, heel veel schade op de kwaliteit van zorg voor het Arubaanse volk betekent. Ook betekent het dat niet alle zorg meer geleverd kan worden met alle gevolgen voor de bevolking van dien. Het adviesdocument laat dat zien. Geeft echter ook mogelijkheden die door betere samenwerking, afstemming, efficiency en investeringen tot structurele verbeteringen binnen de sector en middels een nauwere samenwerking met de AZV en overheid en de bevolking tot een gezondere bevolking moet leiden. 

De zorgsector ziet dit advies dan ook als startpunt van een zeer vruchtbare verandering van hoe het zorgstelsel van Aruba is georganiseerd, zodat er ook in de toekomst nog een medisch en economisch gezond Aruba voor de Arubanen en de essentiële toeristensector zal zijn.

Bij het aanbieden van het adviesdocument, bedankte Minister Oduber Ronnie van Trigt als onafhankelijke voorzitter van de commissie en alle zorgpartners voor hun inzet en vertrouwen. 


Foto van links naar rechts: 

Marilu Koolman – Beleid coördinator SZA/ Secretaris Commissie Nationale Hervormingen in de Zorg

Joel Rajnherc – Directeur Instituto Medico San Nicolas

Babet Latour – Vertegenwoordiger Medisch Specialisten

Jacco Vroegop – Voorzitter Raad van Bestuur Stichting Ziekenverpleging Aruba

Ronnie van Trigt – Voorzitter Commissie Nationale Hervormingen in de Zorg 

Dangui Oduber – Minister van Toerisme, Volksgezondheid en Sport

Lex de Jong – Lid Raad van Bestuur Respaldo

Joaquin van Trigt – Voorzitter Huisartsenvereniging Aruba

Heidi Marchena – in vertegenwoordiging van de Arubaanse Vereniging Apotheken

Ralph Brion – Apotheker Botica di Servicio