Toelichting op vrije uren verkiezingsdag

Aruba Trade and Industry Association (ATIA) heeft een toelichting gegeven op de regeling die werkgevers verplicht hun personeel vrij te geven om te kunnen gaan stemmen op 25 juni.

Werkgevers moeten hun personeel op 25 juni een halve dag betaald verlof geven, zodat ze hun stem kunnen uitbrengen.  Directie Arbeid & Onderzoek heeft laten weten wat de regels zijn voor werkgevers. In de Kiesverordening staat dat werkgevers hun personeel op de dag van de verkiezingen minimaal vier uren aaneensluitend vrij dienen te geven, zodat een ieder gebruik kan maken van zijn of haar stemrecht. Die periode van vier uren moet vallen tussen acht uur ’s morgens en zeven uur ’s avonds, de uren dat de stemlokalen geopend zijn. Mensen die parttime werken of in ploegendienst en daardoor al vier uur aaneengesloten de kans hebben om te gaan stemmen tijdens de openingsuren van de stemlokalen hebben geen recht op extra vrij. Het recht op vrij beslaat een blok van vier uren. Het is dus of vier uur vrij of geen vrij. Overigens geldt de regeling alleen voor mensen die stemgerechtigd zijn, alle anderen hebben geen recht op vrij. Een werkgever kan om de oproepkaart vragen als bewijsstuk.

ATIA benadrukt dat mensen geen recht op vrij hebben als ze al een hele of een halve dag vrij hebben op 25 juni, al vier vrije uren hebben tijdens de openingstijden van de stemlokalen of bijzonder verlof hebben. De werkgevers moeten uiterlijk een week van tevoren aangeven wanneer de werkgevers hun vrije uren mogen opnemen. Censo vraagt hen rekening te houden met het gewenste stemmoment op de oproepkaart.