Defensie in het Caribisch gebied handelt om Covid-uitbraak te voorkomen

Defensie heeft besmettingen binnen de eigen gelederen op Curaçao geconstateerd. De organisatie heeft direct actie ondernomen en plaatste personeel met COVID-gerelateerde klachten, of een positieve PCR-test, in isolatie. Hierdoor kan het overige personeel zo veel mogelijk haar taken blijven uitvoeren.

Defensie neemt de RIVM-maatregelen zoveel mogelijk in acht en bij twijfel (of klachten) worden collega’s in preventieve isolatie of quarantaine geplaatst. Ondanks dat Defensie daar waar het kan zich houdt aan de te nemen preventieve maatregelen, is het bij het soort werk als militair niet altijd mogelijk om te voldoen aan deze richtlijn. Denk hierbij aan het werken in krappe ruimtes als machinekamers, een kombuis aan boord van een schip of wanneer je met andere mensen in een tent of kamer slaapt. Ongeacht de genomen maatregelen is een COVID-19 besmetting niet uit te sluiten.

Defensie neemt besmettingen zeer serieus. Daarom heeft de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied besloten om de (vermoedelijk) besmette militairen op Curaçao in isolatie te plaatsen en te testen, maar ook om personeel met een verhoogd risico vanuit een broncontactonderzoek in quarantaine te plaatsen. Door het op goede wijze uitvoeren van een isolatie- of quarantaineperiode zijn de militairen daarna zo snel mogelijk weer veilig en operationeel inzetbaar.