Eerste vrouwen-SVT op Aruba van start

De allereerste opleiding van het Sociaal Vormings Traject (SVT) met vrouwen gaat maandag 23 augustus 2021 van start. In totaal 15 vrouwen komen op bij Marinierskazerne Savaneta voor hun opleiding die een jaar duurt. Tot op heden werden er alleen opleidingen georganiseerd voor mannen. De openstelling voor vrouwen is een gevolg van een nieuw convenant dat de regering van Aruba en Defensie eerder dit jaar samen tekenden. 

Het Sociaal Vormings Traject is een opleiding die bestaat uit een militair vormingsdeel en een stagedeel. De opleiding is bedoeld voor jongeren met een maatschappelijke achterstand, die veelal te maken hebben met sociale problematiek. In de opleiding leren de jongeren waarden als samenwerken, respect, regelmaat, verantwoordelijkheid en discipline. Zij krijgen een militaire basisopleiding en verdienen aan het einde van het vormingsdeel een baret en certificaat. Hierna moeten de jongeren acht maanden stage lopen in combinatie met het volgen van verschillende cursussen/workshops, waarna zij de totale opleiding afronden. De jongeren zijn dan klaargestoomd voor een kansrijke vervolgstap in de burgermaatschappij. 

Het militaire vormingsdeel van het SVT duurt vier maanden en wordt gegeven op Marinierskazerne Savaneta. De instructeurs zijn militairen van de ARUMIL (Arubaanse Militairen). Ook de Arubaanse overheid stelt personeel ter beschikking voor de opleiding. Tijdens de militaire fase leren de jongeren onder andere exercitie, sporten zij veel, krijgen zij zelfverdedigingslessen en gaan ze op bivak. Zij sluiten de militaire fase af met een eindoefening die een week duurt. 

Convenant

In februari van dit jaar ondertekenden de regering van Aruba en Defensie gezamenlijk een nieuw convenant. Het convenant is een uitwerking van eerder overeengekomen afspraken in de Landspakketten. Vanaf 2021 worden structureel twee opleidingen voor mannen of vrouwen per jaar gegeven, met een maximum van 30 personen per opleiding.

Bijzonder bezoek

Aan het einde van de eerste dag komt de Minister President van Aruba, mevrouw Evelyn Wever-Croes, en Minister van Sociale Zaken en Arbeid, dhr. Glenbert Croes en een delegatie, de vrouwen bezoeken.