SVT Vrouwen Aruba heeft succesvolle start

Afgelopen maandag is op Marinierskazerne Savaneta (Aruba) het Sociaal Vormings Traject (SVT) voor vrouwen van start gegaan. Er zijn 14 dames die het komende jaar professionele begeleiding krijgen van kaderleden van de Arubaanse Militie (ARUMIL) en maatschappelijk werk. Dit heeft als doel om de jongeren meer kans te geven op de arbeidsmarkt.

In de komende fase, die vier maanden duurt, zullen verschillende militaire vaardigheden aangeleerd worden zoals exercitie, rangen en standen, maar ook kaartlezen. Ook ligt de nadruk op onder andere discipline, samenwerking en verantwoordelijkheidsgevoel. Na deze fase vindt er een stage buiten de kazernepoorten plaats, maar zullen zij nog een keer per week terugkomen om opdrachten uit te voeren of om te evalueren.

Ervaring opdoen

Omdat het de eerste keer is dat er vrouwen meedoen is er voor gekozen de groep kleiner te houden dan gebruikelijk. Daarnaast zijn er twee vrouwelijke instructeurs aangesteld en opgeleid om een vertrouwde leeromgeving voor de cursisten te geven. Minister van Sociale Zaken en Arbeid, dhr. Glenbert Croes, heeft de vrouwen veel succes gewenst bij de opleiding. ‘Ik vergelijk het eigenlijk met een boom die krom dreigt te groeien. Dit kún je op tijd voorkomen. Als je er niet op tijd bij bent om de jongeren een goed pad te laten kiezen, dan kunnen zo ook zo’n kromme boom worden. We kunnen echt iets voor ze betekenen. Het Sociale Vormings Traject is here to stay.’

De SVT wordt twee keer per jaar gegeven en is een samenwerking van onder andere het land Aruba en het Ministerie van Defensie. Op Curaçao is recentelijk een convenant ondertekend door Minister-president Gilmar Pisas (tevens Minister van Justitie), minister Ruthmilda Cecilia-Larmonie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, minister Sithree van Heydoorn van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport en de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, brigadegeneraal der mariniers Frank Boots. Zowel heren als dames kunnen deelnemen aan dit traject.