Dodenherdenking op 4 mei 

Evenals de vorige jaren wordt er op 4 mei in het Koninkrijk de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking. 

In Nederland wordt een dag later de bevrijding van de Duitse bezetter (1940-1945) gevierd.

Tegenwoordig worden op 4 mei ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indië) en vredesoperaties (zoals in Libanon, Bosnië of Afghanistan) herdacht.

De herdenkingen bestaan uit een plechtigheid, gevolgd door kransleggingen door de Koningin, nabestaanden, vertegenwoordigers van de regering, het leger, verzetsbeweging en allerlei organisaties en groeperingen in de maatschappij.

In Nederland mag vanaf 08.00 uur tot zonsondergang de vlag op 4 mei halfstok worden gehangen. Ook luiden in heel Nederland de klokken vanaf kwart voor acht tot 30 seconden voor acht uur. Vanaf 20.00 uur tot 20.02 uur wordt door iedereen volkomen stilte in acht genomen.

Dit betekent dat zo veel mogelijk activiteiten worden stopgezet, zoals radio- en televisie-uitzendingen, openbaar vervoer enzovoort. De openbare verlichting is gedurende de twee minuten stilte aan, zodat iedereen weet wanneer de twee minuten beginnen en eindigen. 

Op Aruba bestaat de herdenking uit een gebed door een militaire geestelijke, kranslegging door de Gouverneur, een toespraak door de Minister-president, kranslegging namens nabestaanden en oudgedienden, namens de Staten, namens de Raad van Ministers, namens de Vertegenwoordiging van Nederland te Oranjestad, namens bemanning en personeel van de Marinierskazerne Savaneta en namens de jongeren van Aruba.

Dit programma wordt gehouden op het plein aan de A. Lacle Boulevard, die voor het verkeer wordt afgesloten en vindt plaats van 17.30 tot 18.30 uur.

De pers, de nabestaanden van burgers en militairen, oudgedienden, jongeren en het publiek worden uitgenodigd om deze herdenking bij te wonen.