Cadetten KMA steken handen uit de mouwen tijdens oefening op Aruba

Uitreiking diploma bij Bullenparade 6 september


Van zondag 8 mei tot en met zaterdag 14 mei 2022 zullen ongeveer twintig cadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda (Nederland) met oefening ‘Alumno to Suda’ op Aruba hun officiersopleiding afronden. De cadetten starten na de zomer met hun Vaktechnische Opleidingen als laatste voorbereidingen op hun eerste officiersfuncties binnen de verschillende wapen- en dienstvakken van de Koninklijke Landmacht.

Door de oefening op Aruba te houden ervaren de aspirant-officieren hoe het is om te opereren in een andere omgeving, context en klimatologische omstandigheden dan zij gewend zijn. Door een operationele context te creëren wordt zo een uitzending nagebootst. Op het programma staan onder meer lessen van de Arubaanse militairen (ARUMIL), sport, grensverleggende activiteiten, reflectiemomenten en een 24-uursoefening met  ondersteuning van het Korps Mariniers van Marinekazerne Savaneta. 



Maatschappelijke dag
Op zaterdag 14 mei wordt het programma afgesloten met een maatschappelijke dag op Aruba. De cadetten steken dan hun handen uit de mouwen om te helpen met onderhoud en praktische zaken bij Ambiente Feliz, een gezinsvervangend tehuis voor verstandelijk beperkten, en Sgt. Pepper Friends Foundation, een dierenopvang op Aruba. Maatschappelijke activiteiten worden meermalen per jaar uitgevoerd door de cadetten om een steentje bij te dragen aan lokale organisaties en goede doelen. 

Op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda worden jaarlijks honderden cadetten opgeleid tot officier. Aan de KMA kan een korte officiersopleiding worden gevolgd, een militairwetenschappelijke opleiding of een specialistenopleiding. De Koninklijke Militaire Academie leidt officieren op voor de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee.

In de organisatie van deze oefening wordt de KMA ondersteund door het Expertisecentrum Leiderschap Defensie (ECLD) en de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW). Deze instituten zijn ook onderdelen van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Ook wordt samengewerkt met de ARUMIL en de Koninklijke Marine.