WeConnect Workshops Studiekeuze voor eindexamen scholieren

De workshop ‘Studiekeuzevoorlichting’ is op 4 en 5 april aangeboden aan een groep eindexamenscholieren, op Colegio Arubano. Ruim 300 HAVO 5 en VWO 6 leerlingen volgden de workshop onder schooltijd. Scholieren van Colegio stonden voor de klas en deelden hun ervaring over studeren in Nederland. Het is een initiatief van de educatieve stichting WeConnect die zo bijdraagt aan studiekeuze voorlichting. “We bieden deze serie voorlichting elk jaar rond deze tijd aan, op verzoek van de school.” Licht WeConnect coördinator Rachel Hughes toe.    

Voorlichting
Een heel groot deel van deze leerlingen vertrekt over een paar maanden naar het buitenland; de keuze voor Nederland ligt voor de hand. Sommigen weten al zeker wat ze willen gaan studeren en in welke stad, anderen twijfelen nog. “Het is lastig kiezen op afstand en niet iedereen heeft de luxe om vooraf hogescholen of universiteiten in Nederland te bezoeken. We zijn dus blij met de vraag vanuit de scholen.” zegt WeConnect manager Tanja Fraai.     

Oud-studenten voor de klas
WeConnect werkt met het peer-to-peer systeem dus de voorlichters zijn oud-scholieren die naar Nederland zijn gegaan om daar te studeren. De Arubaanse Amedee Wever studeerde Earth Sciences aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze geeft de voorlichting met plezier: “Wij ervaren dat wij een positieve bijdrage kunnen leveren aan de volgende generatie studenten, zodat zij elk jaar meer voorbereid zijn op het leven in Nederland.”

Tips
Nanine Ponson koos voor Biologie en Medisch Laboratiumonderzoek aan de Hogeschool Leiden, gevolgd door een master aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Haar tip aan de studenten is: “Pas op jezelf, vooral als het gaat om jouw mentale gezondheid. Also, have fun!” De derde voorlichter is Joseph Loaiza, hij studeerde Fiscaal Recht aan de Universiteit Leiden.  Joseph is blij dat budgetteren nu onderdeel uitmaakt van de voorlichting die WeConnect geeft: “Je moet voorbereid zijn op onverwachte kosten en grip hebben op je financiën. Dus leren om leuke dingen te doen zonder je beperkt te voelen. Life is a journey.”

Behoefte
Op Colegio is er behoefte aan de voorlichting van WeConnect. Decaan Richeilla Wijngaarde:
“Wat ik belangrijk en leuk vind, is dat deze voorlichtingen door young professionals worden gegeven. Zij zijn jong, hebben het studentenleven ervaren of zijn betrokken bij studenten die nog steeds bezig zijn met hun studie.” Ook is ze blij met toevoeging van voorlichting over budgetteren. “Uitgaan en shoppen is voor veel studenten belangrijk, maar ze moeten ook weten hoe je om moet gaan met hun geld. Dit jaar hebben wij van onze leerlingen veel vragen over budgetteren gekregen, dus vandaar dat wij hebben besloten om er extra aandacht aan te geven.”Mentale gezondheid
Ook voorlichting over mentale gezondheid wordt dit jaar voor het eerst door WeConnect aangeboden. Echt nodig, vindt decaan Wijngaarde: “Het is belangrijk dat leerlingen begrijpen dat het leven gaat om vallen en opstaan en dat het niet altijd gaat zoals gepland. Je opleiding kan tegenvallen, je woont voor het eerst op jezelf. Wat doe je als dingen niet gaan zoals jij dat wilt? You change the situation, and you go on!”