Stony Coral Tissue Loss Disease in het Nederlands Caribisch gebied

Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD) is een zeer besmettelijke koraalziekte die zich de afgelopen jaren snel heeft verspreid over het Caribisch gebied. Deze ziekte, voor het eerst gemeld in Florida in 2014, treft meer dan 20 soorten steenkoralen.

Binnen het Nederlands Caribisch gebied is Stony Coral Tissue Loss Disease nu bevestigd op vijf van de zes eilanden, beginnend op St. Maarten in 2018, St. Eustatius in 2019, Saba in 2021 en meest recentelijk op Bonaire en Curaçao (maart/april 2023). Het uitbreken van deze koraalziekte kan aanzienlijke ecologische, economische en sociale gevolgen hebben binnen het Nederlands Caribisch gebied. De Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) roept mensen op om de aanbevelingen van de lokale beheerorganisaties van beschermde gebieden (parken) op te volgen door zich te houden aan de regels, voorschriften, richtlijnen voor water(sport)gebruikers en waarnemingen te melden aan de parken of de Atlantic and Gulf Rapid Reef Assessment Program (AGRRA).

Effecten

Koraalriffen zijn de thuisbasis van veel zeeleven, waaronder sponzen, krabben, zeeschildpadden en vele vissoorten. Koraalriffen zijn ook belangrijk voor mensen voor kustbescherming, toerisme en visserij. Het verlies van koralen als gevolg van deze koraalziekte heeft aanzienlijke ecologische gevolgen voor het mariene ecosysteem. De ziekte kan grote schade toebrengen aan koralen met negatieve effecten op het gehele rifecosysteem. De sterfte van koralen kan onder andere leiden tot de achteruitgang van belangrijke vispopulaties en de aantrekkingskracht voor recreatief toerisme beïnvloeden. De ziekte verspreidt zich snel onder steenkoralen, maar heeft geen directe invloed op de menselijke gezondheid.

Opties

Verschillende organisaties werken aan de bestrijding van deze koraalziekte door oorzaken te identificeren en beheerstrategieën te ontwikkelen. De ziekte verspreidt zich snel via het water of direct contact met geïnfecteerde koralen. De tijd dringt en gerichte managementacties om de verspreiding van Stony Coral Tissue Loss Disease te proberen te beperken, omvatten het sluiten van (duik)plekken, het ontsmetten van duikuitrusting, het behandelen van zieke koralen door de autoriteiten volgens “best practice”-methoden en het opslaan van koralen in tanks voor toekomstige herstel pogingen. Bestaande beheerstrategieën die de veerkracht van koraalriffen tegen bedreigingen zoals ziekten vergroten, zijn nu extra belangrijk – zoals het niet aanraken van koralen, het verbeteren van de waterkwaliteit, het verminderen van de visserijdruk en het naleven van protocollen voor ballastwater. Ondertussen loopt het onderzoek door.

Hoe te helpen

Ook inwoners en toeristen kunnen helpen. Het is belangrijk om altijd de lokale regels, voorschriften en richtlijnen te volgen. Volg de lokale beheersorganisaties van beschermde gebieden (parken) – Fundacion Parke Nacional Aruba , STINAPA Bonaire, CARMABI Curaçao , Saba Conservation Foundation (SCF), St. Eustatius National Parks (STENAPA), Nature Foundation St. Maarten (NFSXM) – om op de hoogte te blijven van de veranderingen van elk afzonderlijk eiland in omstandigheden, regels, voorschriften en aanbevelingen voor water(sport)gebruikers.

Duikers wordt gevraagd besmette duikplekken te vermijden en hun uitrusting tussen de duiken goed te desinfecteren. Houd er rekening mee dat er voor verschillende duikuitrustingen verschillende aanbevelingen zijn voor het ontsmetten. Indien mogelijk is het het beste om duiken te beperken tot één locatie per dag en de uitrusting volledig te laten drogen voordat u weer het water in gaat. Waarnemingen van Stony Coral Tissue Loss Disease (foto, locatie, datum) kunnen worden gemeld aan de beheersorganisaties van de beschermde gebieden (parken) of het Atlantic and Gulf Rapid Reef Assessment Program (AGRRA).

Meer informatie

https://dcnanature.org/sctld

DCNA

De  Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) ondersteunt wetenschapscommunicatie en outreach in de Nederlandse Caribische regio door natuurgerelateerde wetenschappelijke informatie breder beschikbaar te maken via onder andere de Dutch Caribbean Biodiversity Database, DCNA’s nieuwsplatform  BioNews en de pers. Dit artikel bevat de resultaten van verschillende wetenschappelijke onderzoeken, maar de onderzoeken zelf zijn geen DCNA-onderzoeken. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. DCNA is niet aansprakelijk voor de inhoud en de indirecte gevolgen die voortvloeien uit het publiceren van dit artikel.

***********************************************************************************

Foto: Een hersenkoraal met Stony Coral Tissue Loss Disease. Fotocredit: STINAPA Bonaire

Voor meer informatie en interviews kunt u contact opnemen met:

• Aruba: Fundacion Parke Nacional Aruba: [email protected]

• Bonaire: STINAPA Bonaire: [email protected]

• Curaçao: CARMABI Curaçao: [email protected]

• Saba: Saba Conservation Foundation (SCF): [email protected]

• St. Eustatius: St. Eustatius National Parks (STENAPA): [email protected]

• St. Maarten: Nature Foundation St. Maarten (NFSXM): [email protected]