Compagnie in de West van Defensie in het Caribisch gebied roteert

Tijdens een korte militaire ceremonie droeg de Compagnie in de West rotatie 42 haar taken over aan de volgende eenheid, rotatie 43. De nieuwe commandant kapitein Hans loste tijdens een traditionele peddeloverdracht zijn voorganger kapitein Milan af. Rotatie 43 blijft vier maanden in het Caribisch gebied. Deze compagnie, De A-Koningscompagnie, is bekend met de eilanden in het Caribisch gebied. De laatste keer dat de eenheid werkzaam was op Curaçao was een hele bijzondere periode. Van maart 2020 tot en met juli 2020 leverde de compagnie voornamelijk bijstand tijdens de opkomende coronapandemie op Curaçao.

Kapitein Milan kijkt terug op een bijzondere periode: ”Naast technisch en tactisch trainen om de “Stieren” klaar te stomen voor onze vervolgopdracht medio volgend jaar hebben we ook veel kunnen betekenen voor lokale goede doelen.” De vertrekkende eenheid leverde de afgelopen maanden naast trainen, ook ondersteuningen aan lokale autoriteiten en civiele goede doelen op zowel Curaçao als Bonaire. Het ondersteunen van civiele autoriteiten is één van de drie hoofdtaken voor Defensie in het Caribisch gebied.

Kapitein Hans kijkt er naar uit zijn mensen te kunnen trainen in het Caribisch gebied: “Onze doelstelling is om veel samen te werken met lokale partners op de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Maar ook het trainen onder andere omstandigheden dan in Nederland. De Grenadiers, zoals de leden van de compagnie ook wel worden genoemd, keken uit naar deze rotatie en zijn klaar voor de uitdagingen om uiteindelijk beter getraind en voorbereid te zijn om waar dan ook ter wereld ingezet te kunnen worden”.

De Compagnie in de West (CidW) is een permanente eenheid van de Koninklijke Landmacht in het Caribisch gebied, welke kan worden ingezet voor een verscheidenheid aan taken. Zo staat de compagnie ook gereed voor eventuele noodhulp gedurende het orkaanseizoen. De komende vier maanden traint de compagnie op zowel Aruba, Bonaire als Curaçao. De A-Koningscompagnie zit normaal gesproken gevestigd in Schaarsbergen in Nederland. Een infanterie-eenheid bestaande uit diverse militaire expertise zoals bijvoorbeeld de genie, inlichtingen en snipers.