De financiele sector blijft stevig en robuust in 2022, ondanks de uitdagendere externe omgeving

Vandaag publiceert de Centrale Bank van Aruba (CBA) de elfde editie van haar jaarlijkse “FINANCIAL SECTOR SUPERVISION REPORT” 2022.

Dit rapport is bedoeld om belanghebbenden, waaronder het algemene publiek, te informeren over de veranderingen in het internationale en binnenlandse toezichtlandschap, de door de CBA verrichtte activiteiten binnen het toezichtdomein en de belangrijkste financiële ontwikkelingen in de Arubaanse financiële sector in 2022, ook in relatie tot de prudentiële vereisten op het gebied van solvabiliteit en liquiditeit.

Sterk economisch herstel

Na een ongekende daling van de economische activiteiten als gevolg van de COVID-19-pandemie, kende de economie van Aruba in 2022 een sterk economisch herstel, waarbij zelfs het pre-COVID-niveau van de uit het toerisme gegenereerde inkomsten werd overschreden. Aangestuwd door de sterke toename in vrijetijdsreizen in 2022 was de heropleving van de Arubaanse toeristische sector één van de grootste binnen het Caribische gebied. Ondanks het solide economische herstel zijn de neerwaartse risico’s aanzienlijk toegenomen, ten gevolge van de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende scherpe inflatie wereldwijd. Ook de aanscherping van het monetaire beleid in de belangrijkste economieën in 2022, met name in de VS, gericht op het tegengaan van inflatie, kan leiden tot een economische recessie in voornoemde landen. Hoewel de inflatoire druk inmiddels enigszins is afgenomen, is de verwachting dat de rente de komende jaren hoog zal blijven, hetgeen tot een lagere wereldwijde economische groei kan leiden. Dit kan mogelijk ook voor de economie en de financiële sector van Aruba nadelige gevolgen hebben.

De financiële sector van Aruba is solide en veerkrachtig gebleven

De COVID-19-pandemie heeft duidelijk aangetoond dat de financiële sector van Aruba bestand is tegen aanzienlijke en langdurige externe schokken. De ruime kapitaal- en liquiditeitsbuffers die in de loop der jaren zijn opgebouwd, evenals het strikte toezicht van de CBA, waren instrumenteel in het behoud van een solide financiële sector tijdens de pandemie en bijgedragen aan het snel economische herstel van Aruba. Het is belangrijk op te merken dat een gezonde en solide financiële sector een essentiële voorwaarde is voor economische groei en financiële stabiliteit, ook gelet op de omvang van de activa van de financiële sector die ongeveer Afl. 13,9 miljard (gelijk aan USD 7,8 miljard) eind 2022 besloeg, hetgeen meer dan het dubbele is van het door de CBA geschatte nominale bruto binnenlands product van Aruba over 2022.

Versterking prudentiële vereisten voor banken

Zonder afbreuk te doen aan het bovenstaande wordt opgemerkt dat de recente onrust in de Amerikaanse en Zwitserse bankensector duidelijk de noodzaak van voldoende kapitaal- en liquiditeitsbuffers aantoont, evenals van een adequate governance en risicobeheer. Hoewel het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, lijkt het erop dat het doortastend optreden van de overheden en toezichthoudende autoriteiten in de VS en Zwitserland de financiële markten hebben gekalmeerd, waardoor een transmissie van deze gebeurtenissen naar het mondiale financiële systeem en de economie is voorkomen. Met het oog op deze gebeurtenissen heeft de CBA inmiddels besloten om de minimaal vereiste risicogewogen kapitaalratio en de prudentiële liquiditeitsratio per 1 januari 2024 te verhogen naar respectievelijk 18 procent en 20 procent.

Versterking van het toezichtkader voor verzekeraars en pensioenfondsen

Alhoewel ook de verzekerings- en pensioenfondsensector solide en veerkrachtig zijn gebleven, stonden zij in het verslagjaar voor aanzienlijke uitdagingen. De aanscherping in 2022 van het monetaire beleid door de Federal Reserve Bank resulteerde in aanzienlijke verliezen op hun buitenlandse beleggingsportefeuilles. Anderzijds dempten de positieve rendementen op de binnenlandse beleggingsportefeuilles deze verliezen. Over het geheel gezien is de solvabiliteit van de verzekeraars en pensioenfondsen binnen aanvaardbare parameters gebleven, hetgeen betekent dat zij in staat zijn om aan hun toekomstige verplichtingen te voldoen. Onverminderd het voornoemde is de CBA van plan het toezichtregime voor verzekeraars en pensioenfondsen de komende jaren te versterken.

Positieve uitkomst CFATF-evaluatie van Aruba

Een belangrijk hoogtepunt van het verslagjaar was de positieve uitkomst van de evaluatie van Aruba door de “Caribbean Financial Action Task Force” (CFATF). Het evaluatierapport van Aruba, gepubliceerd op 14 juli 2022, toont de aanzienlijke vooruitgang die in de loop der jaren is behaald bij het realiseren van een solide en effectief kader ter voorkoming en bestrijding van witwassen, terrorismefinanciering en proliferatiefinanciering. De CBA is ook zeer ingenomen met de beoordeling “substantially effective” die is gegeven voor zowel “Immediate Outcome” 3 (toezicht) als “Immediate Outcome”4 (preventieve maatregelen). Hiermee behoort Aruba tot één van de drie landen wereldwijd samen met Spanje en het Vaticaan, die dit hebben gerealiseerd. Zonder afbreuk te doen aan de positieve uitkomst van de CFATF-evaluatie, zijn verdere stappen nodig om volledig aan de FATF-standaarden te voldoen, waaronder het ontwikkelen van een prudentieel kader voor aanbieders van virtuele cryptodiensten, het opzetten van een kansspelautoriteit en de regulering van makelaars in onroerend goed. Aruba moet in november 2024 verslag uitbrengen aan de CFATF over de voortgang die is geboekt met betrekking tot de uitvoering van de aanbevelingen vermeld in het evaluatierapport van Aruba.

Verhoogde aandacht voor cyberrisico’s

Met het oog op de toegenomen cybersrisico’s wereldwijd, voert de CBA haar toezichtinspanningen op dit gebied op. De implementatie van adequaat (IT) beleid, procedures en maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging bij de onder toezicht staande instellingen is van cruciaal belang om een veilige en beheerste bedrijfsvoering te kunnen borgen. De beleidsdocumenten van de CBA op het gebied van “technology risk management”, “business continuity management” en “outsourcing arrangements” vormen de “benchmark” op basis waarvan het IT (beveiligings)beleid, de procedures en de maatregelen bij de onder toezicht staande financiële instellingen, door middel van offsite surveillance en onderzoeken ter plaatse, door de CBA worden beoordeeld.

Tot slot blijft de CBA waakzaam met het oog op het bevorderen van een gezonde en reputabele financiële sector en daarmee bij te dragen aan het behoud van de financiële stabiliteit.

Het “FINANCIAL SECTOR SUPERVISION REPORT” 2022 is vanaf vandaag beschikbaar op de website van de CBA www.cbaruba.org.