Arubaanse tweelingzussen Ira en Ayra Kip, genomineerd voor de prestigieuze Bazaar Women Of The Year Award 2023

Iconisch Fashion Magazine Harpers Bazaar maakt de genomineerde bekend voor de jaarlijkse Women of The Year Award. Elk jaar viert Harper’s Bazaar de vrouwen die dat jaar een inspiratie vormden voor andere vrouwen. Women of the Year is in het leven geroepen om een licht te schijnen op de vrouwen die een rolmodel zijn voor zij die hun dromen nog moeten verwezenlijken en dit jaar zijn dat onder andere de Arubaanse tweelingzussen Ira en Ayra Kip.

Op Aruba bekend van het educatief kunsten platform Art Rules Aruba, waarmee ze 7 jaar op het eiland jongeren bij elkaar brachten om hun artistieke talenten te cultiveren. Ira en Ayra maakte sinds 2010 al impact met hun werk en werden rolmodellen voor aspirerende jongeren van het eiland. 

Inmiddels runnen ze een succesvol internationaal creatief Bureau KIP Republic gevestigd in Amsterdam waarin ze cultureel creatieve projecten en evenementen produceren die een kritische kijk maar vooral ook inspirerende gesprekken activeren. Zo lanceren ze in 2020 Free Heri Heri for All een project waarmee ze keti koti, de herdenking van 1 juli 1863/73 (afschaffing slavernij) in Nederland op de kaart zetten. Door het gratis uitdelen van heri heri maaltijden zijn ze erin geslaagd om op 1 juli een nationale beweging aan te wakkeren en meer bewustwording rondom deze herdenkingsdag te activeren. Dit resulteerde dit jaar n een toezegging door Koning Willem-Alexander voor het gebruik van het Koninklijk Paleis Amsterdam, waar Ira en Ayra met hun team de keuken van de Koning ter beschikking kregen en 8000 (van de totaal 20.000) heri heri maaltijden kookten. 

Voor Harpers Bazaar reden genoeg om de tweelingzussen voor deze award te nomineren, zo stellen ze “Dit initiatief bewijst Ayra en Ira’s rol als verbinder pur sang, maar brengt tegelijkertijd een belangrijke gezamenlijke historie, die nooit vergeten mag worden, onder de aandacht”. 

Voor de categorie publieksprijs kan er ook op Ira en Ayra gestemd worden via 

https://acties.harpersbazaar.nl/form/hbz-women-of-the-year-2023