Nieuw vaartuig van de Koninklijke Marine, de “Hydrograaf”, tijdelijk op Curaçao en Aruba

De nieuwe aanwinst van de Koninklijke Marine, de “Hydrograaf” is op Curaçao gearriveerd voor het uitvoeren van warmweerbeproevingen en hydrografische opnemingen.

Sinds de toetreding tot de marine vorige jaar, heeft de Hydrograaf snel een reputatie opgebouwd als een state-of-the-art schip met geavanceerde hydrografische, navigatie en communicatiesystemen. Hiermee kan het vaartuig nauwkeurig wateren, havens en vaargeulen in kaart brengen. Deze capaciteit speelt een essentiële rol bij het veilig navigeren van maritieme routes en het handhaven van de veiligheid van de Caribische wateren.  

Gedurende het verblijf in de regio van Curaçao en Aruba zal de Hydrograaf uitgebreide beproevingen uitvoeren en hydrografische gegevens verzamelen. Dit draagt bij aan een beter begrip van de zeebodem en getijdenstromingen in deze regio.

Commandant van de Hydrograaf, Luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Leon Hartenberg benadrukt: “De Hydrograaf is door haar beperkte diepgang bij uitstek geschikt om ook in ondiepe wateren data te verzamelen. Met deze gegevens worden bestaande zeekaarten en andere nautische publicaties bijgewerkt en up-to-date gehouden. Hiermee draagt Defensie bij aan de veilige navigatie op de maritieme toegangsroutes. Een goede kennis van de maritieme omgeving is essentieel voor de ondersteuning van de diverse Koninkrijkstaken in het Caribisch gebied.’’

De Hydrograaf keert na de beproevingen terug naar Nederland.