Het Gemeenschappelijk Hof opent officieel nieuwe vestiging op Saba

WINDWARDSIDE – Op donderdag 30 november 2023 heeft het Gemeenschappelijk Hof van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba met trots zijn zesde vestiging geopend, gevestigd op het prachtige eiland Saba.

Vice-president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op Sint Maarten, mr. Wouters, deelde zijn inzichten: ‘Tijdens mijn kennismaking met Saba werd duidelijk dat zowel het lokale bestuur als de bevolking sterk de behoefte voelde aan een permanente locatie voor rechtspraak.

De afgelopen jaren heeft het Hof dankbaar gebruik gemaakt van faciliteiten in het bestuurskantoor en de zaal van de Eilandraad, waarvoor onze oprechte dank aan Gezaghebber Johnson en het volledige eilandbestuur.

Echter, mede in lijn met de principes van de trias politica, waarbij de wetgevende macht, uitvoerende macht, en rechtsprekende macht onafhankelijk van elkaar opereren, is het van cruciaal belang dat het Hof zich fysiek op een afzonderlijke locatie bevindt.

Vandaag zijn we hier allemaal getuige van: we openen voor het eerst in de geschiedenis een fysieke vestiging van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op dit prachtige eiland Saba, ook wel bekend als “the Unspoiled Queen”. ‘Het Gemeenschappelijk Hof heeft weloverwogen besloten om zijn vestiging niet in The Bottom, maar in het schilderachtige dorp Windwardside te openen.

Dit besluit, hoewel wellicht vragen oproepend, is gebaseerd op het belang van het handhaven van de trias politica. Door fysieke afstand te bewaren tot de overheid kan de onafhankelijkheid van de rechtspraak waarborgen. De keuze voor Windwardside was snel gemaakt, vooral vanwege het representatieve en praktische pand, de centrale ligging en de ruime parkeergelegenheid.

Windwardside, gelegen in het hart van het eiland, wordt daarmee een plek waar niet alleen verhalen worden gedeeld maar ook gerechtigheid wordt nagestreefd.