Joost Meijs stopt in de zomer ‘24 als CEO van Aruba Airport Authority N.V.

??????????????

ORANJESTAD – Joost Meijs, sinds Augustus 2019 CEO van Aruba Airport Authority N.V. (AAA), vertrekt na het aflopen van zijn benoemingsperiode van 5 jaar, bij de Arubaanse luchthaven.

Samen met de overige leden van het management en alle medewerkers van de luchthaven, is in de afgelopen jaren gewerkt aan talloze verbeteringen van de luchthaven.

Bij aanvang in 2019 was de belangrijkste opdracht voor het management het succesvol uitvoeren van de geplande grootschalige investering in de luchthaventerminal en andere kritische infrastructuur onder de naam Gateway 2030. De eerste fase, een nieuw bagagesysteem, hal en check-in hal, zal medio 2024 worden opgeleverd.

Deze fase betreft een investering van ruim USD 140 mio en wordt uitgevoerd door een groep van Arubaanse bouwbedrijven. De bouw van de tweede fase van Gateway 2030, de nieuwe wachtruimtes en extra gates, zal naar verwachting in de zomer van 2024 starten. Ook de voorbereidende werkzaamheden voor de derde, en laatste fase zijn inmiddels opgestart en completeert een totale investering in Gateway 2030 van > USD 300 million.

De COVID crisis in 2020 en 2021 zorgde voor een periode van grote onzekerheid voor de Arubaanse luchthaven. De drastische terugval van de inkomstenstroom door minder passagiers als een direct gevolg van de COVID crisis, en de onzekerheid over de snelheid van een herstel, leidde tot een besluit de organisatie van de luchthaven aan te passen.

Anno 2024 is de luchthaven volledig hersteld van de COVID crisis. Het bestemmingenpakket is uitgebreid en het passagiersaantal gegroeid naar een recordhoogte; 2023 ten opzichte van 2019 +8%, budget 2024 ten opzichte van 2019 + 11%.  De luchthaven is, na een door COVID gecreëerd aanzienlijk negatief financieel resultaat in 2020, anno 2024 weer financieel stabiel met een gezond rendement.

In 2021 werd met medewerking van alle medewerkers een ambitieuze ondernemingsdoelstelling geformuleerd om Aruba Airport te ontwikkelen tot één van de meest duurzame, veilige en toekomstgerichte luchthavens in Zuid Amerika en het Caribisch gebied. De luchthaven investeert daartoe consequent in vier strategische pijlers; In de ontwikkeling van de werknemers, in de kwaliteit van haar service en airport infrastructuur, in innovaties en nieuwe mogelijkheden, en in duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

In 2023 hebben de passagiers de luchthaven gewaardeerd met een 4.50 voor klanttevredenheid en een 4.32 voor klantervaring (schaal 1- 5). De zogenaamde “engagement score” van de medewerkers is op een recordhoogte van 3.82 (schaal  1 – 5). Als eerste luchthaven in de wereld ontving Aruba Airport in 2022 het Green Globe certificaat.

Tijdens de onlangs gehouden Arubaanse Integriteitsweek met als thema “Follow Your Moral Compass” werd de luchthaven uitgekozen als een bedrijf met een bewezen staat van dienst op het gebied van integriteit, verantwoordelijkheid, transparantie, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Aruba Airport nam het initiatief tot het oprichten van de Dutch Caribbean Cooperation of Airports (DCCA), een samenwerking tussen de zes luchthavens in het Nederlands Caribbisch gebied in. De doelstelling van DCCA is de kwaliteit en veiligheid van de luchthavens te verbeteren en schaalgrootte te creeren middels hechte samenwerking en uitwisseling van informatie en kennis. Sinds haar oprichting promoot de DCCA een ambititeus plan voor betaalbare, efficiente en duurzame vliegverbindingen tussen de zes eilanden. Dit heeft geresulteerd in het vertrek van het eerste electrische vliegtuig ooit in het Caribische luchtruim vanaf de Arubaanse luchthaven in 2022.

In 2023 werd samen met de Arubaanse gemeenschap en stakeholders 100 Jaar Luchtvaart in Aruba gevierd. De KLM trapte de festiviteiten af op haar eigen 103de verjaardag met het aanbieden van het traditionele Delfts blauwe huisje aan de Gouverneur van Aruba. Voor deze gelegenheid was gekozen voor een miniatuur versie van het huis van de familie Ecury in Aruba. De festiviteiten kregen een vervolg met een luchtvaarttentoonstelling voor het publiek, het plaatsen van een bronzen replica van het allereerste vliegtuig dat landde in Aruba, het slaan van een herdenkingsmunt door de Centrale Bank van Aruba en, gedurende de festiviteiten, werd de voormalige terminal van de luchthaven “Dakota building” officieel aangemerkt als monument door de Minister van Cultuur.

Joost Meijs, CEO AAA: “Ik geef met veel plezier leiding aan deze ambitieuze luchthaven en zal dat blijven doen tot het einde van mijn benoemingstermijn in de zomer van 2024. Aruba Airport heeft een fantastisch team en het is dankzij het goede werk en de enorme inzet van alle collega’s dat de luchthaven zo succesvol is geworden in het uitvoeren van onze ondernemingsstrategie. Ook de sterke partnerships met externe partijen waaronder het Ministerie van Toerisme, Directie Luchtvaart, Aruba Tourism Authority (ATA), de Arubaanse hotel en timeshare associatie (AHATA) en de luchthaven partners waaronder de douane, immigratiedienst, US CBP, concessiehouders en de grond afhandelingsbedrijven zijn en blijven cruciaal voor de successen van de airport”.

Gerald Tsu, voorzitter van de Raad van Commissarissen: “De connectie van Joost met Schiphol International is het bewijs van zijn uitstekende reputatie op het gebied van luchthavenmanagement. Zijn probleemoplossende vaardigheden en “getting things done” mentaliteit worden consequent aangetoond door zijn vermogen om kloven te overbruggen. Met een nieuwe corporate strategie en met de hulp van het leiderschapsteam en alle medewerkers van AAA heeft de luchthaven van Aruba de uitdagingen van de COVID-19-pandemie onder zijn leiding als CEO overwonnen. Wij danken hem van harte voor zijn bijdrage aan de AAA en wensen hem veel succes in de laatste maanden van zijn benoemingstermijn en met al zijn toekomstige activiteiten.”

Dangui Oduber, Minister van Sport en Gezondheidszorg: “Aruba Airport is cruciaal voor de economie van Aruba en het welzijn van haar inwoners. Ik ben er trots op dat de luchthaven een stabiele en toekomstgerichte organisatie is en als voorbeeld dient voor andere luchthavens in de regio. Onze luchthaven is inmiddels leidend op het gebied van duurzaamheid. We danken Joost Meijs voor zijn professionele bijdrage aan de organisatie en voor het leiden van AAA gedurende de afgelopen 5 jaren. Wij wensen hem veel succes toe voor de toekomst!”.

Over Aruba Airport
AUA Airport is een van de drukste luchthavens in het Caribisch gebied, met 22 verschillende luchtvaartmaatschappijen die bijdragen aan de verwerking van bijna 3 miljoen passagiers per jaar en het onderhouden van vliegverbindingen naar 22 steden en 34 non-stopbestemmingen wereldwijd. De passagiers van AUA Airport komen voor 76% uit de Verenigde Staten en Canada, 14% uit Latijns-Amerika, 6% uit Europa en 4% uit het Nederlands Caribisch gebied.

AUA Airport schrijft dit toe aan de stabiele economische omstandigheden op het eiland, het politieke klimaat, een gastvrije en meertalige bevolking en een veilige omgeving. De ambitie van AUA Airport is om één ​​van de meest duurzame, veilige en toekomstbestendige luchthavens van de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio te worden, een betrouwbare werkplek voor haar werknemers en met moderne luchthavenfaciliteiten en uitstekende klantenservice die de Arubaanse gastvrijheid weerspiegelt. AUA Airport levert een waardevolle bijdrage aan een welvarende toekomst van Aruba.

Lees meer over wat er gebeurt op AUA Airport op www.airportaruba.com en volg haar op Twitter.com/Aruba_Airport, Facebook.com/ArubaAirport, Instagram.com/arubaairport/ en Linkedin.com/ArubaAirport.

Datum: 5 februari, 2024