Supermarkten en makelaars eerste prioriteit voor afta

De Aruba Fair Trade Authority (AFTA) gaat zich in 2024 richten op supermarkten en makelaars. In deze sectoren gaat de AFTA onderzoek doen naar de werking van de markt, omdat deze sectoren van groot belang zijn voor de inwoners van Aruba. Daartoe heeft het bestuur van de AFTA onlangs besloten.  

Sinds 1 januari 2024 is de AFTA als onafhankelijke mededingingsautoriteit bevoegd om toezicht te houden op de werking van markten en de naleving van de nieuwe regels die in de Mededingingsverordening zijn opgenomen. Deze nieuwe regels houden in dat bedrijven de onderlinge concurrentie niet mogen beperken en geen misbruik mogen maken van een economische machtspositie. Als bedrijven onderling of binnen hun brancheorganisaties bijvoorbeeld afspreken dat zij hun verkoopprijzen met 5% gaan verhogen, dan is zo’n afspraak verboden. Ook mogen zij hierover onderling geen informatie uitwisselen. Elk bedrijf moet zelfstandig zijn verkoopprijs bepalen. 

Het doel van de nieuwe regels is om dit soort beperkingen van de concurrentie tegen te gaan, en aldus de concurrentie te bevorderen. Meer concurrentie lijdt tot lagere prijzen, betere service, betere kwaliteit en meer innovatie. Consumenten en ondernemers profiteren daarvan. Nieuwe bedrijven die tot de markt willen toetreden krijgen betere kansen waardoor de economische ontwikkeling van Aruba gestimuleerd wordt.

Bedrijven en hun medewerkers zijn verplicht om aan de AFTA-onderzoeken mee te werken. De AFTA kan informatie opvragen en personen horen.

Een ieder die de AFTA informatie kan geven over de concurrentie in de supermarkt- of makelaarssector, kan zich melden bij de AFTA. Dat kan via haar website ([email protected]), via email of via een telefonische afspraak. De AFTA streeft er naar de eerste onderzoeken in deze sectoren voor het einde van het jaar te hebben afgerond.

Nadere informatie over dit nieuwsbericht kunt u inwinnen bij de Voorzitter van de AFTA, drs. F. R. Sintjago via [email protected].