Caribische studenten over racisme en discriminatie 

‘Mag ik hier zijn?’ was de indringende vraag die centraal stond bij het event ‘Empowering my Caribbean Identity’ georganiseerd door Stichting WeConnect.  De educatieve stichting bracht zo’n 50 Caribische studenten samen in Den Haag op 28 juni. Om te praten over racisme, discriminatie en gevoelens van uitsluiting. Het werd een open dialoog waarin mensen zich kwetsbaar opstelden en tegelijkertijd kun kracht lieten zien. 

Pijnlijk

De ‘Mag ik hier zijn?’ vraag was onderdeel van een sketch bedacht en uitgevoerd door 2 WeConnect medewerkers. ‘Zien ze mij of alleen mijn kleur?’ hielden ze het aandachtige publiek voor. Diverse jongeren deelden hun vaak uitermate pijnlijke ervaringen. Gevraagd worden naar jouw loyaliteit met Nederland, tijdens een sollicitatiegesprek. Niet serieus genomen worden als arts omdat je uit Curaçao komt en dan aangesproken worden op jouw neutraliteit. Altijd een lege plek naast je houden in de bus ook al moeten mensen staan. 

Weerbaarheid

Durwin Lynch, docent en mastercoördinator Health Science aan de Vrije Universiteit in Amsterdam leidde het inhoudelijk deel. Hij liet de studenten met elkaar in gesprek gaan over momenten waarin ze zich sterk voelen of juist niet. ‘Embrace yourself’ klonk het bemoedigend en wees authentiek. “Die ‘resilience’ en weerbaarheid wilden wij versterken door de jongeren een veilige omgeving te bieden om zich uit te spreken. Het is mooi en ontroerend om te zien hoe ze dat doen.” Licht WeConnect manager Tanja Fraai toe. 

Actiepunt

Eén van de aanwezigen was Rabin Baldewsingh, sinds 2021 de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Ook zijn naam kwam voor op de beruchte lijsten van de Nederlandse belastingdienst die onderdeel waren van de toeslagenaffaire, vertelde hij. Wat zou hij als concreet actiepunt zien om deze Caribische jongeren tegemoet te komen? “Het zou mooi zijn als de Nederlandse overheid werkt aan kwijtschelding van de studieschulden.”, suggereerde hij. Daarmee oogstte Baldewsingh een luid applaus.

Herdenkingsjaar

Namens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties was directeur generaal Roald Lapperre persoonlijk aanwezig. Hij toonde zich onder de indruk van de verhalen. Deze bijeenkomst was onderdeel van het herdenkingsjaar waarin nadrukkelijk stil werd gestaan bij de afschaffing van de Slavernij. Zowel in Nederland als in het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn diverse activiteiten georganiseerd. Dat herdenkingsjaar eindigt op 1 juli dit jaar, met de viering van Keti Koti.