Workshops Studiekeuze populair bij eindexamen scholieren

De workshop ‘Studiekeuzevoorlichting’ is deze week succesvol gestart op Colegio Arubano. Bijna 300 HAVO 5 en VWO 6 leerlingen volgden de workshop onder schooltijd. Oud scholieren van Colegio stonden voor de klas en deelden hun ervaring over studeren in Nederland. Het is een initiatief van de educatieve stichting WeConnect die zo bijdraagt aan studiekeuze voorlichting.   

Voorlichting
Een heel groot deel van deze leerlingen vertrekt over een paar maanden naar het buitenland; de keuze voor Nederland ligt voor de hand. Sommigen weten al zeker wat ze willen gaan studeren en in welke stad, anderen twijfelen nog. “Het is lastig kiezen op afstand en het keuzeveld is complex en divers, zeker ook met alle Engelstalige studies in Nederland. Iedereen moet zijn of haar vragen kunnen stellen. We zijn dus blij met de vraag vanuit de scholen.” zegt WeConnect manager Tanja Fraai.            

Peers
WeConnect werkt met het peer-to-peer systeem dus de voorlichters zijn oud-scholieren die naar Nederland zijn gegaan om daar te studeren. De Arubaanse Nanine Ponson koos voor Biologie en Medisch Laboratiumonderzoek aan de Hogeschool Leiden, gevolgd door een master aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. ”Ik zie een jonge Nanine voor mij, en kan mij voorstellen hoe moeilijk het moet zijn om een keuze te maken. Mijn belangrijkste advies is om niet stil te staan, want de tijd staat zeker niet stil.”            

Empowerment
Amedee Wever studeerde Earth Sciences aan de Universiteit Amsterdam. “Ik hoop dat wij inzicht, inspiratie en praktische tips en tricks hebben kunnen meegeven die de scholieren meenemen in het volgende, heel spannende, hoofdstuk van hun leven. Zij hebben ongelimiteerde potentie, en met de juiste mindset zullen ze zeker bloeien.” De derde voorlichter, Arubaan Joseph Loaiza (Fiscaal Recht, Universiteit Leiden) voegt eraan toe: “Geloof in jezelf and just go for it. Your journey is just starting. Enjoy every moment.” Alle drie zijn inmiddels als young professionals teruggekeerd naar hun geboorte-eiland. 

Behoefte
Op Colegio is men blij met de voorlichting van WeConnect. Decaan Richeilla Wijngaarde: ”Als decaan vind ik het belangrijk dat onze leerlingen goed geïnformeerd en voorbereid zijn voor hun vervolgopleiding en verdere leven in het buiteland. Wij zijn WeConnect erg dankbaar voor hun tijd, energie en de informatie die ze aan onze studenten hebben gegeven.”           

Vervolg
Het smaakt naar meer, die workshops, zo bleek na afloop uit de enquête onder de leerlingen. Ze gaven aan ook graag in gesprek te gaan met Arubanen die nu al in Nederland studeren. Studies als Biologie en Medisch Laboratiumonderzoek, International Business en Rechten zijn populair. “De scholieren willen méér informatie over wonen, life-work balance, studiedruk, mentale gezondheid, budgetteren en hoe om te gaan met de Hollandse cultuur.” Licht Tanja Fraai toe. WeConnect heeft aangeboden deze virtuele gesprekken te faciliteren. Alle workshops worden georganiseerd door Rachel Hughes, de lokale WeConnect coördinator op het eiland. Op Colegio Nigel Matthew in San Nicolas loopt de workshop al langer.