Compagnie in de West van Defensie in het Caribisch gebied roteert

In een korte militaire ceremonie droeg Compagnie in de West rotatie 38 vandaag haar taken over aan de volgende eenheid, rotatie 39. Middels de traditionele peddeloverdracht loste de nieuwe commandant kapitein Tom Pasman zijn voorganger kapitein John Booyse af. Rotatie 39 blijft ook vier maanden in het Caribisch gebied. De Compagnie in de West (CidW) is een permanente eenheid van de Koninklijke Landmacht in het Caribisch gebied welke kan worden ingezet voor een verscheidenheid aan taken.

De vertrekkende eenheid heeft de afgelopen maanden naast trainen, ook een aantal ondersteuningen geleverd aan lokale autoriteiten. Het ondersteunen van civiele autoriteiten is één van de hoofdtaken voor Defensie in het Caribisch gebied. Kapitein Tom Pasman: “Zojuist heb ik het commando over de Compagnie in de West over mogen nemen. Het voelt dubbel om hier te zijn; terwijl het oorlog is in het oosten van Europa zijn wij ingezet in het westen. Desalniettemin behoort ook deze inzet tot onze hoofdtaken en is wat we hier doen net zo relevant. We kijken uit naar deze waardevolle periode en zijn gereed voor deze inzet!’’

CidW 39 is afkomstig van 12 Infanteriebataljon Regiment van Heutsz een eenheid van 11 Luchtmobiele Brigade. Deze compagnie, de Bravo “Wonju”-compagnie is geen onbekende in de regio. Zij had in 2019 ook de taak als CLAS-compagnie in het Caribisch gebied. De bedoeling is dat zij de komende 4 maanden trainen op zowel Aruba, Bonaire als Curaçao.