Vertrek dokter Peterson: Als enige ziekenhuis van Aruba staat het HOH voor veilige en kwalitatieve zorg

Het Horacio Oduber Hospital (HOH) heeft kennisgenomen van de definitieve aankondiging van het vertrek van Dr. Peterson.

Laat vooropstellen dat het HOH het spijtig vindt dat dr. Peterson uiteindelijk ervoor kiest om niet terug te keren naar het HOH. De Raad van Bestuur van het HOH heeft zijn uiterste best gedaan om de situatie met dit afloop te voorkomen. Vele jaren heeft hij met hart en ziel zorggedragen voor zijn en onze patiënten. Wij allen van het HOH en Aruba in zijn geheel zijn hem daar zeer dankbaar voor.

Een van de kerndiscussiepunten het afgelopen jaar was het gebrek aan de samenwerking tussen de chirurgen op eiland. Hierdoor hebben zich onveilige situaties voor onze patiënten voorgedaan, wat onacceptabel was voor het UOAZV, de ASHA, de IVA en het HOH. Derhalve is reeds eind 2020 door het HOH met alle stakeholders gestart met intensieve gesprekken en uiteindelijk ook een mediationtraject. 

De hoop was tot een situatie te komen waarin veilige patiëntenzorg geboden kon worden door goede communicatie, een optimale onderlinge afstemming tussen partijen, het afdekken van diensten en het zien van en overleggen over elkaars patiënten. Aan de basis hiervan ligt een vakgroep reglement. Een document waarin heldere werk- en gedragsafspraken tussen alle partijen staan. In tegenstelling tot alle andere chirurgen, was Dr. Peterson het niet eens met vakgroep vorming en het vakgroep reglement. Derhalve besloot hij eind vorig jaar zelf zijn samenwerking met het ziekenhuis op te zeggen.

De afgelopen maanden is getracht alsnog een oplossing voor te vinden. Dit is echter niet gelukt. De eisen van dr. Peterson aan het UOAZV pasten niet bij de uitgangspunten van doelmatige, veilige en toegankelijke zorg. Aangezien het HOH het enige ziekenhuis is op het eiland, is een samenwerking met het HOH en met de andere chirurgen noodzakelijk om verzekerde patiënten veilig te kunnen zien, behandelen of opereren.

Het HOH ondersteunt het UOAZV in haar standvastigheid en daarmee de bescherming van de patiënten op Aruba. De afgelopen maanden heeft het HOH met de vakgroep chirurgie steeds gezocht naar oplossingen om goede patiëntenzorg te waarborgen. Tot op heden is dat ons goed gelukt. We zullen nu overgaan tot het actief werven van een fulltime kundig chirurg voor het eiland en verwachten hieraan binnen een paar maanden invulling te hebben gegeven.

We kunnen ons voorstellen dat zeker de voormalige patiënten van dr. Peterson vragen hebben. U kunt hiervoor contact opnemen met de poli chirurgie van het HOH via 5274280.